اختلالات روان‌شناختی, سبک زندگی

جنون خرید کردن یا اعتیاد به خرید چیست؟

جنون خرید کردن یا اعتیاد به خرید چیست؟

وقتی ساعت مورد علاقه‌تان در ویترین یک مغازه می‌درخشد یا وقتی یک کت و شلوار می‌تواند به کمد لباس شما زیبایی خاصی دهد متوجه می‌شویم خرید کردن چقدر جالب و لذت بخش است. اما هنگامی که خریدهای شما از یک تکانه به اجبار تغییر می‌کند، ممکن است با یک وضعیت جدی‌تر دست و پنجه نرم کنید: اعتیاد به خرید یا جنون خرید کردن.

جنون خرید کردن یا Oniomania (خرید اجباری یا آن‌چه که بیشتر به آن اعتیاد به خرید می‌گویند) شاید از نظر اجتماعی قابل قبول‌ترین اعتیاد باشد. به این فکر کنید: ما با تبلیغاتی احاطه شده‌ایم که به ما می‌گوید خرید باعث خوشحالی ما خواهد شد. اعتیاد به خرید، اعتیاد رفتاری است که شامل خرید اجباری به عنوان راهی برای احساس خوب و جلوگیری از احساسات منفی، مانند اضطراب و افسردگی است. مانند سایر اعتیادهای رفتاری، اعتیاد به خرید نیز می‌تواند مشغله‌ای باشد که منجر به بروز مشکل در زمینه‌های دیگر زندگی شما شود.در این نوشته ما با هم به بررسی جنون خرید کردن و پیدا کردن روش‌های جایگزین می‌پردازیم.

آنچه باید درباره جنون خرید کردن بدانیم

اگر چه مصرف‌گرایی گسترده در سال‌های اخیر افزایش یافته است؛ اما اعتیاد به خرید یک اختلال جدید نیست. این بیماری از اوایل قرن نوزدهم شناسایی شد و در اوایل قرن بیستم به عنوان یک اختلال روانپزشکی شناخته شد. مانند سایر اعتیاد، اعتیاد به خرید معمولاً روشی برای کنار آمدن با درد عاطفی و دشواری زندگی است و تمایل دارد اوضاع را بدتر از این کند که خریدار بهتر باشد. با وجود سابقه طولانی، اعتیاد به خرید بحث برانگیز است؛ کارشناسان و مردم در مورد این‌که آیا اعتیاد به خرید یک اعتیاد واقعی است یا نه، اختلاف نظر دارند.

افرادی که با اعتیاد به خرید دست و پنجه نرم می‌کنند معمولاً بیش از توان مالی خود وقت و هزینه خود را صرف خرید می‌کنند و بسیاری از آن‌ها به دلیل هزینه زیاد خود دچار مشکلات مالی می‌شوند. اعتیاد به خرید می‌تواند شامل هزینه‌های تکانشی و اجباری باشد که باعث افزایش موقت می‌شود. با این اوصاف، افرادی که به خرید اعتیاد دارند، اغلب هنگام خرید به خانه احساس خالی و رضایت نمی‌کنند.

دلیل فیزیولوژیک جنون خرید کردن

خرید ممکن است سیستم های پاداش‌دهی مغز را فعال کرده و در ادامه به تحریک این مسیرهای لذت‌بخش کمک کند و با ترشح دوپامین به ما حس خوبی القا کند این هیجان می‌تواند باعث اعتیاد شود .

جنون خرید کردن یا اعتیاد به خرید

خصوصیات روانی افراد مبتلا به جنون خرید کردن

افراد مبتلا به اعتیاد به خرید احساس می‌کنند که نمی‌توانند هزینه‌های خود را متوقف یا حتی کنترل کنند. این دشواری در کنترل تمایل به خرید از یک الگوی شخصیتی ناشی می‌شود که افراد مبتلا به جنون خرید کردن دارای آن هستند و آن‌ها را از اکثر افراد متمایز می‌کند. عزت نفس آن‌ها اغلب کم است، به راحتی تحت تأثیر قرار می‌گیرند و اغلب با دیگران مهربان، دلسوز و مودب هستند؛ اگر چه اغلب تنها و منزوی هستند. خرید به آنها راهی می‌دهد تا با دیگران ارتباط برقرار کنند. افراد مبتلا به جنون خرید کردن سعی می‌کنند با جلب مقام از طریق اشیا مادی و تأیید از دیگران، خود را ارتقا دهند. آن‌ها بیش از افراد دیگر به خیال‌پردازی می‌پردازند . با این حال آن‌ها اغلب احساس گناه می‌کنند ، که منجر به اضطراب می‌شود و زمینه را برای خرید هر چه بیشتر فراهم می‌کند.

افراد مبتلا به جنون خرید کردن قربانی بازاریاب‌ها می‌شوند

در حالی که تبلیغات به طور کلی، با اغراق در نتایج مثبت خرید و نشان می‌دهد که این خرید منجر به فرار از مشکلات زندگی می‌شود، برخی از ترفندهای بازاریابی برای ایجاد انگیزه خرید طراحی شده‌اند و به طور خاص طبیعت تکانشی افراد مبتلا به اعتیاد به خرید را هدف قرار می‌دهند. افرادی که از طریق خرید لذت می‌برند و از احساسات منفی فرار می‌کنند ، گاهی اوقات آن را خرده فروشی می‌نامند. این عبارت حاکی از آن است که شما می‌توانید با خرید چیزی برای خود، همان مزیتی را کسب کنید که از مشاوره یا درمان بهره‌مند می‌شوید. این یک ایده نادرست است و مفید نیست. از این طریق افراد مبتلا به جنون خرید کردن به جای حل مشکلات روحی روانی که سبب این اعتیاد شده روز به روز بیش‌تر به آن معتاد می‌شوند .

 جنون خرید آنلاین

امروزه، به نظر می‌رسد مشاغل آنلاین همیشه می‌دانند که ما چه می‌خواهیم و چگونه می‌توانیم به سمت چرخهای خرید خود حرکت کنیم. اعتیاد به خرید آنلاین نوعی اعتیاد به اینترنت و خرید کردن است و افراد دارای اضطراب اجتماعی به ویژه در معرض ابتلا به این نوع آسیب پذیر هستند. زیرا نیازی به تماس چهره به چهره ندارند. تعجب‌آور نیست که خرید آنلاین باعث رضایتمندی افرادی می‌شود که تنوع زیادی را دوست دارند. به علاوه فروشگاه‌های آنلاین هرگز تعطیل نمی‌شوند. این می‌تواند به هوس منظم‌تری برای خرید منجر شود.

تفاوت یک خریدار متوسط با یک فرد معتاد به خرید

افرادی که جنون خرید کردن دارند، احساس سرگرمی با خرید می‌کنند و احساس می‌کنند هیچ کنترلی بر آن ندارند؛ حتی اگر منجر به مشکلات شدید کاری یا روابطی یا ورشکستگی مالی شود. برای افراد بدون اعتیاد به خرید، خرید چیزی می‌تواند یک موضوع جالب یا یک ضرورت باشد. افراد مبتلا به اختلال خرید اجباری احساس می‌کنند مجبورند هزینه کنند تا بتوانند احساس عادی کنند. هنگامی که نمی‌توانید خرید کنید، ممکن است احساس عصبانیت، ناامیدی یا بدخلقی کنید. اگر نتوانید خرید کنید ممکن است احساس کنید از زندگی خود لذت نخواهید برد.

چه طور با جنون خرید کردن خود کنار بیایم؟

با توجه به اینکه جنون خرید کردن معمولا نشان دهندهٔ وجود یک یا چندین اختلال روان‌شناختی دیگر در فرد است، بدون شک شما باید از یک روان‌شناس کمک بگیرید. حداقل به طور موقت تا زمانی که کمک لازم دریافت شود خرید کردن اقلام ضروری منزل را به فرد دیگری بسپارید. هم‌چنین ایده خوبی است که از شر کارت‌های اعتباری خلاص شوید و فقط مقدار کمی پول نقد اضطراری را در خود نگه دارید‌. می توانید از چالش‌های ۳۰ روزه بدون خرید استفاده کنید که قوانین آن بسیار هم راحت است به این صورت که شما تا ۳۰ روز نباید لباسی برای خود یا شخص دیگری بخرید‌.

 هم‌چنین شما باید با لیست خرید کنید هنگام برنامه‌ریزی خرید‌، خریدهای غیرضروری ۱۳٪ کاهش می‌یابد. خرید با یک لیست و پایبند بودن به آن به مغز ما چیزی می‌دهد که وقتی با بلاتکلیفی کشتی می‌گیریم، بلاتکلیفی برنده نشود. این کار به تمرین و صبر نیاز دارد، اما هر چه بیش‌تر یاد بگیرید که به لیست خرید خود اعتماد کنید، به یک خریدار باهوش‌تر تبدیل خواهید شد.

 در نهایت اگر اعتیاد به خرید درمان نشود، خریداران بیشتر و بیشتر به سمت بدهی می‌روند. آنها ممکن است دوستان و اعتماد عزیزان را در این روند از دست دهند. اگر قادر به مدیریت پول خود نباشند، حتی می‌توانند خانه یا دارایی خود را از دست بدهند. ممکن است شخصی که اعتیاد به خرید دارد برای حمایت از عادت خود به سرقت روی بیاورد و منجر به دستگیری و اتهامات کیفری شود. بنابراین مانند تمام اعتیادها در این اعتیاد هم باید از روانشناس در جهت بهبود الگوی زندگی کمک گرفته شود.

author-avatar

درباره سوشیانت زوارزاده

من سوشیانت زوارزاده، آقای روان‌شناس، روانکاو و وب سایکولوژیست هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *