تاثیر روانی آلودگی هوا – تاثیر آلودگی هوا بر اعصاب و روان
آلودگی هوا یکی از بزرگترین چالشهای زندگی شهری امروز است. تاثیر آلودگی هوا بر جسم انسان سالهاست که روشن شده است. اما برخی از مردم دربارهی تاثیر آلودگی هوا بر اعصاب و روان انسان آگاهی ندارند. در گزارشی تازه برآورد شده است که آلودگی هوا در جهان باعث مرگ زودرس ۵/۵ میلیون انسان در سال میشود و ۵ هزار میلیارد دلار هزینه به بار میآورد. آلودگی هوا بیماریهای گوناگون قلبی و تنفسی را به دنبال دارد. در این نوشته به بررسی تاثیر روانی آلودگی هوا خواهم پرداخت.
تاثیر آلودگی هوا بر اعصاب و روان – تاثیر روانی آلودگی هوا
تاثیر آلودگی هوا بر خشونت و پرخاشگری
آلودگی هوا باعث کاهش آستانهی تحمل و بروز پرخاشگری در انسان میشود. هنگامی که فرد به دلیل آلودگی هوا و کمبود اکسیژن بیحوصله و یا کمحوصله میشود توانایی کنترل خشم خود را از دست میدهد. درگیریهای مردم پس از تصادف رانندگی در روزهایی که آلودگی هوا بیشتر شده افزایش مییابد. احساس نوعدوستی و کمک به دیگران و بخشش کاهش چشمگیری پیدا میکند. پس باید نگران خشونت کلامی – فیزیکی و واکنشهای ناهنجار در روزهایی که هوا آلوده است باشیم.
تاثیر آلودگی هوا بر افسردگی
آلودگی هوا احساس کرختی، خستگی و بیحوصلگی را به انسان منتقل میکند. این احساس بر روی کسانی که دچار اختلال افسردگی هستند اثر منفی میگذارد. آلودگی هوا افسردگی را تشدید و نیز باعث بروز افسردگی در کسانی که زمینههای این اختلال روانی را دارند میشود.
تاثیر آلودگی هوا بر خودبیمار انگاری
آلودگی هوا روی کسانی که دچار اختلال خودبیمار انگاری هستند تاثیر منفی میگذارد. کسانی که دچار اختلال خودبیمار انگاری هستند در روزهایی که هوا آلودهتر است احساس میکنند که دچار ایست قلبی خواهند شد یا دچار سرطان و بیماریهایی مانند اینها شدهاند. گزارشهای بسیاری نشان میدهند که مراجعهی این گروه از مردم به بیمارستانها به دلیل چنین شرایطی افزایش مییابد.
تاثیر آلودگی هوا بر یادگیری کودکان و دانش آموزان
کودکان و دانشآموزان نیز از گروههایی هستند که تاثیر روانی آلودگی هوا بر روی آنها دیده میشود. در روزهایی که آلودگی هوا افزایش مییابد تمرکز و توجه دانشآموزان کاهش پیدا میکند. کاهش تمرکز و توجه زمینهساز مشکل یادگیری در کودکان میشود.
تاثیر آلودگی هوا بر مادران باردار و فرزندان
مادران باردار به دلیل وضعیت حساسی که دارند نیازمند مراقبت بیشتری هستند. آلودگی هوا تاثیرات منفی و گاه جبران ناپذیری بر روی مادر و جنین میگذارد. آلودگی هوا میتواند باعث زایمان زودرس در مادران شود که بسیار خطرناک است. ذرات معلق هوا بر روی رشد مغز کودکان اثر منفی میگذارد و خطر ابتلا به نارسایی قلبی، اوتیسم، بیشفعالی و مشکلات یادگیری را در آنان افزایش میدهد.
تاثیر آلودگی هوا بر بزرگسالان
یافتههای پژوهشگران نشان میدهد که خطر بروز آلزایمر، دمانس، پارکینسون، در بزرگسالان و به ویژه سالخوردگان که به مدت طولانی در محیطی با هوای آلوده بودهاند بیشتر است. یافتههای پژوهشها نشان میدهد که آلزایمر، دمانس و پارکینسون با قرار گرفتن در محیطهایی با هوای آلوده رابطهی مستقیم دارند.
راهکارهایی برای کاهش اثرات روانی آلودگی هوا
آلودگی هوا چالشی است که سلامت جسم و روان ما را در سراسر جهان تهدید میکند. گام نخست را همیشه دولتها بر میدارند و تلاش میکنند که به بهبود وضعیت هوا و کاهش آلودگی کمک کنند. ما نیز به عنوان شهروند باید در بهبود وضعیت هوا نقشی داشته باشیم. برای جلوگیری از خشمگین شدن و کاهش تنش پیشنهاد میکنم از رانندگی در روزهایی که هوا آلوده است تا جایی که میشود خودداری کنید. از اتوبوس و مترو برای جابهجایی بهره بگیرید. عوامل استرسزا را از خود دور کنید. به ورزش بپردازید. از تنهایی بپرهیزید و در کنار خانواده و دوستانتان باشید تا از بروز افسردگی پیشگیری کنید. نگذارید کودکان در روزهایی که هوا در وضعیت خطرناک است از خانه بیرون بروند. مادران باردار نیز نباید در روزهایی که هوا آلوده است از خانه بیرون بروند چون خطر آسیب به خود و فرزندشان افزایش مییابد. سفر کردن به جاهایی که دارای هوایی پاک دارند یکی از سفارشهایی است که باید آن را جدی بگیرید. اگر در خانواده یا دوستانتان کسی دچار اختلال خودبیمار انگاری است او را پیش یک روانشناس ببرید تا از کمک و راهنماییش بهرهمند شوید.
سلام خوبین؟ نوشته عالی بود واقعا فکرشو هم نمیکردم این همه عوارض روحی و روانی واسه آلودگی به سرمون بیاد. ممنون