اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder
اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder اختلال روانی است که آسیب جسمانی و بیماریهای پوستی را به دنبال دارد. کسی که دچار اختلال پوست کندن است میل و گرایش شدید و پیاپی برای کندن پوست خود دارد. این پوست کندن تا جایی دنباله خواهد داشت که به بافت پوست و گوشت آسیب میرسد. اختلال پوست کندن با اختلالهایی مانند OCD، اختلال مو کندن (تریکوتیلومانیا)، اختلال افسردگی عمده و بادی دیسمورفیک همایندی یا Comorbidity دارد.
علل اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder
دربارهی دلایل اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder دیدگاههای گوناگونی وجود دارد. یکی از فرضیهها اختلال پوست کندن را نوعی مکانیزم مقابلهای برای کنار آمدن با سطوح بالای استرس درونی یا برانگیختگی میداند. همچنین واکنش فرد به استرس را ضعیف یا ناقص توصیف میکند. برخی از پژوهشها این فرضیه را تایید میکند. این پژوهشها نشان دادند که تقویت اتوماتیک در درون فرد باعث تداوم رفتار کندن پوست میشود. برخی از روانشناسان بر این باروند که کندن پوست نتیجهی خشم واپسرانده شده است. فرد نسبت به والدین، رخدادها و مشکلات زندگی و فشارهای روانی احساس خشم میکند. او این خشم را واپس میراند و این خشم واپسرانده شده خودش را به صورت کندن پوست نمایان میکند. پس والدینی که بیش از اندازه سختگیر هستند زمینهساز پدید آمدن این اختلال در کودک میشوند.
نشانهها و معیارهای DSM 5 برای اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder
A: فرد همیشه پوست خود را میکند تا جایی که به زخم شدن میانجامد.
B: فرد همیشه برای کاهش و جلوگیری از پوست کندن تلاش کرده است.
C: پوست کندن نمیتواند با یک بیماری جسمانی و عارضهی پزشکی (مانند گال) یا مصرف ماده (مواد مخدر مانند کوکائین) توجیه شود.
D: کندن پوست با اختلال روانی دیگری توجیهشدنی نباشد. پس اگر اختلال روانی دیگری دلیل بهتری برای پوست کندن باشد نمیتوان فرد را دچار این اختلال دانست. (مانند پوست کندن به دلیل دیلوژنها یا هالیسینیشنهای لمسی در یکی از اختلالات سایکوتیک؛ تلاش برای بهتر کردن یک عیب یا نقص در اختلال بادی دیسمورفیک؛ حرکات کلیشهای در اختلال حرکت کلیشهای؛ قصد آسیب رساندن به خود در اختلال خودجرحی غیرانتحاری یا همان خودزنی بدون قصد خودکشی).
نکته: به یاد بسپارید تشخیص اختلال روانی با روانشناس است. نشانههایی که خواندید برای افزایش آگاهی دربارهی این اختلال است. اگر گمان میکنید خود یا یکی از نزدیکانتان دچار این اختلال است با روانشناس گفتوگو کنید.
شیوع و بروز اختلال پوست کندن
به گزارش آمده در DSM 5 نرخ شیوع اختلال پوست کندن در بزرگسالان ۱.۴ درصد یا کمی بیشتر است. نزدیک به سه چهارم افراد مبتلا به این اختلال روانی زنان هستند. انگیزههای گوناگونی برای کندن پوست در افراد وجود دارد. کسانی که افزون بر این اختلال به اختلال روانی دیگری نیز دچار هستند، برای کندن پوست دلایل گوناگونی میآورند. برخی از آنها میگویند احساس میکنند که پوستشان آلوده و کثیف شده است. کسانی که هم به اختلال پوست کندن و هم بادی دیسمورفیک دچارند میگویند که پوستشان را میکنند تا نقصها و زشتیهای پوستشان را برطرف کنند.
پژوهشها نشان داده است که میان دوپامین و میل شدید به کندن پوست ارتباط وجود دارد. یافتهها نشان دادند که موادی مانند کوکائین و متآمفتامین (مانند شیشه)، که آگونیستهای دوپامین هستند و تاثیر فارماکولوژیک دوپامین را افزایش میدهند؛ باعث میشوند که افراد به کندن پوست خود روی آورند و نتوانند جلوی خود را بگیرند. این مواد میتوانند باعث احساس فورمیکیشن (Formication) شوند. کسانی که دچار فورمیکیشن هستند به اشتباه احساس میکنند چیزی روی دستشان یا زیر پوستشان راه میرود. برای نمونه میگویند حس میکنند مورچه یا حشرهای زیر پوستشان است و حرکت میکند. پژوهش دیگری نشان داده است که داروهایی مانند نالتروکسون که آنتاگونیست دوپامین هستند و از تاثیر فارماکولوژیک دوپامین میکاهند؛ تا اندازهای میتوانند از پوست کندن جلوگیری کنند. پس یافتهها نشان میدهند که اختلال پوست کندن ممکن است در نتیجهی کارکرد نادرست دوپامین در مغز باشد.
درمان اختلال پوست کندن
دارو درمانی اختلال پوست کندن
برای درمان دارویی اختلال پوست کندن داروهای گوناگونی ساخته شده است. SSRI ها، آنتاگونیستهای اوپیودی و گلوتاماتها در درمان این اختلال روانی کاربرد دارند. از آنجایی که SSRI ها در درمان اختلال وسواسی اجباری موثر بودهاند در درمان اختلال پوست کندن نیز به کار گرفته میشوند. داروهایی مانند دوکسپین، کلومپرامین، نالتروکسون، پیموزید و اولانزاپین در درمان این اختلال تاثیرگذار هستند.
تاثیر داروهای آنتاگونیستهای اوپیودی برای درمان اختلال پوست کندن همچنان مورد شک و تردید است. برخی از آزمایشها نشان دادهاند که این داروها میتوانند در اختلال خود جویدن سگها تاثیر مثبت داشته باشند. سگهایی که دچار این اختلال هستند بخشی از بدن خود را به اندازهای لیس میزنند یا گاز میگیرند که زخم میشود. آنتاگونیستهای اوپیودی با اثرگذاری روی مدارهای دوپامین و در نتیجه کاستن از احساس لذت ناشی از پوست کندن، کار خود را انجام میدهند. گلوتاماتهایی مانند N-Acetyl Cysteine نشان دادهاند که میتوانند از اعتیاد به کوکائین و اختلال پوست کندن بکاهند.
روان درمانی اختلال پوست کندن
رفتار درمانی بیش از هر روش دیگری برای درمان اختلال پوست کندن به کار گرفته میشود. هماکنون رفتار درمانی بهترین شیوه برای رواندرمانی اختلال پوست کندن است. روشهایی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) و روانکاوی نیز در کنترل و درمان این اختلال کاربرد دارند. یکی از راهکارها برای جلوگیری و کاهش پوست کندن این است که افراد مبتلا به این اختلال دستکش بافتنی به دستشان کنند تا از کندن پوست جلوگیری کنند. اختلال پوست کندن اگر به موقع تشخیص داده شود روند درمان سادهتر و کوتاهتری خواهد داشت پس اگر خودتان یا نزدیکانتان نشانههای اختلال پوست کندن را دارید از روانشناس کمک بگیرید.
من تقریبا8ساله پوست دستم رو میکنم سعی کردم ترک کنم اما نشد میشه راهنمایی کنید
در همین نوشته پیرامون این مشکل توضیح داده شده
واقعا چقدر احساس خوبی داره
که تو اوج کلافگی از دست خودت بفهمی
واقعا ی مشکلی هست و.تنها نیستی من دکتر پوست رفتم گفتم پوست لبم رو خیلی میکنم مسخرم کرد گفت خب نکن چکارت کنم ببندمت !و حالا میفهمم مشکل از من و اراده یو من نیست….
من اختلال خاص و ویژه ای دارم . موهای پام رو می پیچم بعدش که پیچیده شد می کنم . از زمان کنکور تا الان به این اختلال دچار هستم . چاره اشهم پیدا کردم موهای پام رو همیشه کوتاه میکنم که نتونم بپیچمشون . این کار غیر ارادی است . الان بیست سال از کنکور میگذره به محض اینکه موهای پام بلند بشه بازهم می پیچم و می کنم یعنی هنوز درمان نشدم ؟
شما به اختلال مو کندن دچار هستید در این نوشته پیرامون این اختلال روانشناختی و راهکارهای درمانش نوشتم.
سلام
متاسفانه کسی توی خانواده ی من به شخصه نمیپذیره که این اختلال هست
و نیاز ب درمان داره و مستقیما به اراده مرتبطش میکنند
و انتظار دارند خودم کنارش بذارم
من هر روشی رو امتحان کردم از استفاده انواع کرم ها گرفته تا دستکش و …
اما چون با دندون هم میتونم اینکارو انجام بدم و پوست لبم رو بکنم بی نتیجست
و الان بعد دو سال خیلی شدت پیدا کرده و شدید شده
پیشنهادتون چیه
اگر بخوام خودم خودم رو درمان کنم
بدون کمک روانشناس و دکتر 🙁
پیشنهادم اینه پیش روانشناس برین!
منم همینطور بودم. از وقتی تو نت خوندم که منجر به سرطان لایه شاخی پوست میشه دیگه دست نزدم. یه برق لبم بگیر بزن که چربش کنه. مارک خوب بگیر
سلام. ۳۰ سالمه هنوز پوست کنار ناخن انگشت و پام رو میکنم میشه راهنمایی کنین علت چیه ؟؟؟
در همین نوشته در اینباره گفته شد
سلام من از بچگي پوستاي دستمو ميكندم
ميخوام ببينم نيازي هست برم پيش روانپزشك يا نه …!؟
اول كه بچه بودم خيلي بيشتر بود خيلييي اما الان خيلي بهتر و كمتر شده
ارادم جوري هست كه اگه بخوام نكنم واقعا نميكنم ..
آیا با معیارهای گفته شده همخوانی داره؟ اگه بله دچار اختلال هستید
سلام دکتر من ۲۳سالمه ۲۲ساله پوست لب پایینم رو میکنم طوری که کل پوست لب پایین دیگه وجود نداره ..هزار بار خواستم ترک کنم چند روز نمیخورم ترک میخوره یه وضعی که سخت گفتنش میزنه بیرون پوست خشک.. کرم گرفتم زدم درست نشد لبم عادت کرده درست نمیشه خستم کرده چیکار کنم!؟
در نوشته گفته شد پیش روانشناس برین و فرآیند درمانی رو آغاز کنید
سلام من 26 سالمه از وقی یادم میاد پوست اطراف انگشتامو میکندم خیلی تلاش کردم اینکارو کنار بزارن ولی نتونستم گاهی بی دلیل مضطربم و انگار این کار ارومم میکنه حتی وقتی فیلم هیجانی میبینم و اکثرا انگشتام زخمی و خونی و دوس ندارم زیاد کسی متوجه دستام بشه و گاهی احساس میکنم این پوسته کوچیک اطراف اضافه و کج این بکنم صاف و خوب میشه و به خودم میام چقد پوستمو کندم و اخر به زخم و خون رسیده نمیدونم چیکار کنم خودم از اینکار خود بدم میاد
راهکارهای درمان در نوشته یاد شده
سلام من پوست سرم پوست لبم پوست هر دو شصت دستمو پوست کف پامو میکنم هر دفه روی هر کدوم متمرکز میشم استرس ندارم و ازین کار لذت میبرم و پیش روانشناس هم نخواهم رفت
سلام من 19 سالمه و از بچگی زخم های بدنمو میکنم از صورت گرفته تا دست و…
حتی این مشکل به ناخن های دست و پامم رسیده ینی حتی وقتی ناهنجاری روی انگشتام نباشه شروع به کندن ناخن میکنم و گاهی اوقات شده به قدری به این کار پرداختم که از ناخنم چیزی نمونده
این مشکل بیشتر هنگام مطالعه سراغم میاد و یجورایی اگه هنگام مطالعه و امتحان و درس این کارو انجام ندم باعث عدم تمرکز میشه و عملا بازدهیو به صفر میرسونه
اقدام به ترک کردم توی ترک کندن ناخن موفق بودم اما مشکل کندن پوست همچنان پا برجاست و مشکلات زیادی توی سال کنکورم برام پیش اومده از یک طرف با تلاش برای ترک عادت تمرکزمو از دست میدم از طرف دیگه بدون ترک اثرات مخربی روی پوستم به جا میمونه شما چی پیشنهاد میکنید؟
پیش روانشناس برید