اختلال وسواس یا OCD, اختلالات روان‌شناختی

اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder

اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder

اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder اختلال‌ روانی است که آسیب جسمانی و بیماری‌های پوستی را به دنبال دارد. کسی که دچار اختلال پوست کندن است میل و گرایش شدید و پیاپی برای کندن پوست خود دارد. این پوست کندن تا جایی دنباله خواهد داشت که به بافت پوست و گوشت آسیب می‌رسد. اختلال پوست کندن با اختلال‌هایی مانند OCD، اختلال مو کندن (تریکوتیلومانیا)، اختلال افسردگی عمده و بادی دیسمورفیک همایندی یا Comorbidity دارد.

علل اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder

درباره‌ی دلایل اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder دیدگاه‌های گوناگونی وجود دارد. یکی از فرضیه‌ها اختلال پوست کندن را نوعی مکانیزم مقابله‌ای برای کنار آمدن با سطوح بالای استرس درونی یا برانگیختگی می‌داند. هم‌چنین واکنش فرد به استرس را ضعیف یا ناقص توصیف می‌کند. برخی از پژوهش‌ها این فرضیه‌ را تایید می‌کند. این پژوهش‌ها نشان دادند که تقویت اتوماتیک در درون فرد باعث تداوم رفتار کندن پوست می‌شود. برخی از روان‌شناسان بر این باروند که کندن پوست نتیجه‌ی خشم واپس‌رانده شده است. فرد نسبت به والدین، رخدادها و مشکلات زندگی و فشارهای روانی احساس خشم می‌کند. او این خشم را واپس می‌راند و این خشم واپس‌رانده شده خودش را به صورت کندن پوست نمایان می‌کند. پس والدینی که بیش از اندازه سخت‌گیر هستند زمینه‌ساز پدید آمدن این اختلال در کودک می‌شوند.

نشانه‌ها و معیارهای DSM 5 برای اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder

A: فرد همیشه پوست خود را می‌کند تا جایی که به زخم شدن می‌انجامد.

B: فرد همیشه برای کاهش و جلوگیری از پوست کندن تلاش کرده است.

C: پوست کندن نمی‌تواند با یک بیماری جسمانی و عارضه‌ی پزشکی (مانند گال) یا مصرف ماده (مواد مخدر مانند کوکائین) توجیه شود.

D: کندن پوست با اختلال روانی دیگری توجیه‌شدنی نباشد. پس اگر اختلال روانی دیگری دلیل بهتری برای پوست کندن باشد نمی‌توان فرد را دچار این اختلال دانست. (مانند پوست کندن به دلیل دیلوژن‌ها یا هالیسینیشن‌های لمسی در یکی از اختلالات سایکوتیک؛ تلاش برای بهتر کردن یک عیب یا نقص در اختلال بادی دیسمورفیک؛ حرکات کلیشه‌ای در اختلال حرکت کلیشه‌ای؛ قصد آسیب رساندن به خود در اختلال خودجرحی غیرانتحاری یا همان خودزنی بدون قصد خودکشی).

نکته: به یاد بسپارید تشخیص اختلال روانی با روان‌شناس است. نشانه‌هایی که خواندید برای افزایش آگاهی درباره‌ی این اختلال است. اگر گمان می‌کنید خود یا یکی از نزدیکانتان دچار این اختلال است با روان‌شناس گفت‌و‌گو کنید.

اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder

شیوع و بروز اختلال پوست کندن

به گزارش آمده در DSM 5 نرخ شیوع اختلال پوست کندن در بزرگسالان ۱.۴ درصد یا کمی بیش‌تر است. نزدیک به سه چهارم افراد مبتلا به این اختلال روانی زنان هستند. انگیزه‌های گوناگونی برای کندن پوست در افراد وجود دارد. کسانی که افزون بر این اختلال به اختلال روانی دیگری نیز دچار هستند، برای کندن پوست دلایل گوناگونی می‌آورند. برخی از آن‌ها می‌گویند احساس می‌کنند که پوستشان آلوده و کثیف شده است. کسانی که هم به اختلال پوست کندن و هم بادی دیسمورفیک دچارند می‌گویند که پوستشان را می‌کنند تا نقص‌ها و زشتی‌های پوستشان را برطرف کنند.

پژوهش‌ها نشان داده است که میان دوپامین و میل شدید به کندن پوست ارتباط وجود دارد. یافته‌ها نشان دادند که موادی مانند کوکائین و مت‌آمفتامین (مانند شیشه)، که آگونیست‌های دوپامین هستند و تاثیر فارماکولوژیک دوپامین را افزایش می‌دهند؛ باعث می‌شوند که افراد به کندن پوست خود روی آورند و نتوانند جلوی خود را بگیرند. این مواد می‌توانند باعث احساس فورمیکیشن (Formication) شوند. کسانی که دچار فورمیکیشن هستند به اشتباه احساس می‌کنند چیزی روی دستشان یا زیر پوستشان راه می‌رود. برای نمونه می‌گویند حس می‌کنند مورچه یا حشره‌ای زیر پوستشان است و حرکت می‌کند. پژوهش دیگری نشان داده است که داروهایی مانند نالتروکسون که آنتاگونیست دوپامین هستند و از تاثیر فارماکولوژیک دوپامین می‌کاهند؛ تا اندازه‌ای می‌توانند از پوست کندن جلوگیری کنند. پس یافته‌ها نشان می‌دهند که اختلال پوست کندن ممکن است در نتیجه‌ی کارکرد نادرست دوپامین در مغز باشد.

درمان اختلال پوست کندن

دارو درمانی اختلال پوست کندن

برای درمان دارویی اختلال پوست کندن داروهای گوناگونی ساخته شده است. SSRI ها، آنتاگونیست‌های اوپیودی و گلوتامات‌ها در درمان این اختلال روانی کاربرد دارند. از آن‌جایی که SSRI ها در درمان اختلال وسواسی اجباری موثر بوده‌اند در درمان اختلال پوست کندن نیز به کار گرفته می‌شوند. داروهایی مانند دوکسپین، کلومپرامین، نالتروکسون، پیموزید و اولانزاپین در درمان این اختلال تاثیرگذار هستند.

تاثیر داروهای آنتاگونیست‌های اوپیودی برای درمان اختلال پوست کندن هم‌چنان مورد شک و تردید است. برخی از آزمایش‌ها نشان داده‌اند که این داروها می‌توانند در اختلال خود جویدن سگ‌ها تاثیر مثبت داشته باشند. سگ‌هایی که دچار این اختلال هستند بخشی از بدن خود را به اندازه‌ای لیس می‌زنند یا گاز می‌گیرند که زخم می‌شود. آنتاگونیست‌های اوپیودی با اثرگذاری روی مدارهای دوپامین و در نتیجه کاستن از احساس لذت ناشی از پوست کندن، کار خود را انجام می‌دهند. گلوتامات‌هایی مانند N-Acetyl Cysteine نشان داده‌اند که می‌توانند از اعتیاد به کوکائین و اختلال پوست کندن بکاهند.

روان درمانی اختلال پوست کندن

رفتار درمانی بیش از هر روش دیگری برای درمان اختلال پوست کندن به کار گرفته می‌شود. هم‌اکنون رفتار درمانی بهترین شیوه برای روان‌درمانی اختلال پوست کندن است. روش‌هایی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) و روانکاوی نیز در کنترل و درمان این اختلال کاربرد دارند. یکی از راهکارها برای جلوگیری و کاهش پوست کندن این است که افراد مبتلا به این اختلال دستکش بافتنی به دستشان کنند تا از کندن پوست جلوگیری کنند. اختلال پوست کندن اگر به موقع تشخیص داده شود روند درمان ساده‌تر و کوتاه‌تری خواهد داشت پس اگر خودتان یا نزدیکانتان نشانه‌های اختلال پوست کندن را دارید از روان‌شناس کمک بگیرید.

author-avatar

درباره سوشیانت زوارزاده

من سوشیانت زوارزاده، آقای روان‌شناس، روانکاو و وب سایکولوژیست هستم.

55 دیدگاه در “اختلال پوست کندن یا Skin Picking Disorder

  1. یاسمن گفت:

    سلام دکتر
    من ۱۸سالمه و تقریبن دوسال و روی دستم را میکنم و اصن نمیدونم چرا وقتی میبینم حتی ی نقطه روش هستبا دندون اینکارو میکنم و تاحالا فک نمیکردم این بیماری باشی ?
    ولی دیگ خیلی دستام زشت شدو هیچی نمیتونم بپوشم و همیشه استینمو تا رو انگشتام میکشم پایین ولی چند وقت هست و اراده کردم این کارو نکنم و بهتر شده
    ب نظرتون اگه با کرم هایی ک زخمو خوب میکنه و .. سعی کنم دستام بهتر شن کافیه یا برم روانشناس یا دکتر پوست برای درمان؟؟؟

    1. اگر تونستید خودتون حلش کنید نیاز نیست پیش روان‌شناس برین. اگه نه باید از روان‌شناس کمک بگیرید

      1. ... گفت:

        چه طوری میشه ترک عادت کرد اخه؟!

  2. پری گفت:

    سلام۔ من بیست ساله که تمام جوشهای بدنم را میکنم, حتی کوچکترین جوش که اصلا پیدا نیست را انقدر میکنم که شدیدا زخم میشه۔ خیلی سعی کردم ترک کنم, نشد۔ برای ادامه تحصیل اومدم کانادا و اینجا خیلی شدیدتر شده۔ لطف بزرگی به من میکنید اگه روانشناس برای این مشکل به من معرفی کنید که از اینجا بتونم باهاشون صحبت کنم۔ خیلی زجر میکشم

    1. روان‌شناسان گروه ما آمادهٔ کمک به شما هستند

  3. پری گفت:

    بهتره الان تا دیر نشده حتما به شکل جدی این مشکل را حل کنید۔ وگرنه اگر عادت بشه سالها شما را درگیر میکنه و اون وقت درمانش خیلی سخت میشه۔ منم مثل شما از نوجوانی این مشکل برام پیش اومد و متاسفانه جدی نگرفتم و الان سالهاست درگیرم۔ از روانشناس کمک بگیرید

  4. سیمین گفت:

    فک کنم اگه منبع استرس درونیتونو پیدا کنید و سعی کنید که باهاش کنار بیاید و اضطرابتون رو کاهشش بدین قدم خیلی خوبی هم واسه بهتر شدن بیماری و هم زندگی تون برخواهید داشت من شروع کردم امیدوارم بهتر بشم روش جایگزینی با یه عادت دیگه هم میتونه جواب بده

  5. علی گفت:

    سلام من پوست شصت دستم رو میکنم الان چند وقته گذاشتم کنار اما ضخم نشده . جایی رو که میکنم حالا هی کثیف میشه (نسبت به جا های دیگه ) میخوام بدونم اگه من پوستم رو نکنم آیا مثل قبل خوب میشه ؟

  6. زهرا گفت:

    سلام من اگه بخوام در رابطه با کندن پوست لبم اقدام کنم روانشناس خوبی هست که معرفی کنید؟

  7. ساتی گفت:

    سلام خسته نباشید. من پوست پشت سرم ، داخل نافم و پشت گوشهام رو میکِّنم و بسیار برام لذت بخش و آرامش بخشه. دیگران از این حرکت من کلافه هستند و من وقتی تنها هستم ساعت ها پوست سرم رو میکنم و واقعا دلم نمیخواد ترکش کنم پیش روان شناس هم میرم و دو سه تا راه بهم پیشنهاد داده …ولی من حس میکنم به این کار نیاز دارم .اگر نکنم اعصابم خورد میشه. جایگزین این کار چی میتونه باشه؟

    1. به جلساتتون با روان‌شناس ادامه بدین و تمرین‌ها رو به درستی انجام بدین

  8. Mimz گفت:

    سلام ممنون از مطالب خوبی که گذاشتید.
    من از دوران بلوغ به این رفتار دچار شدم
    پوست سرم ، صورتم ، دست و پا و هرجایی که جوش باشه رو میکنم
    ساعت ها این کارو میکنم بدون اینکه متوجه گذشت زمان بشم
    وقتی این کارو انجام میدم ارامش دارم تمرکز دارم حتی خیلی وقتا بهترین فکرا همین مواقع پوست کنی به سرم زده
    خونوادم هیچوقت قبول نکردن که این یه بیماری همیشه با بدترین حرفا و تهدیدا ازم خواستن این کارو کنار بزارم ولی واقعا دست خودم نیست!!!

  9. ندا گفت:

    سلام دخترخالم هنوزچهارسالش نشده پوست شست جفت دستاشومیکنه هرچیم دستشومیگیریم فایده نداره توی این مطالب خوندم ممکنه تابزرگسالیم ادامه داربشه برای این بچه چیکارمیشه کردبنظرتون؟

    1. این اختلال پوست کندن نیست. عادت ناکارآمده و روان‌شناس کودک می‌تونه درمانش کنه

  10. پارمیدا گفت:

    سلام من ۱۳ سالمه و پوست سرم را میکنم تا جایی ک بسیار بد زخم میشه و خون میاد و هر چقدر ک میخوام اینکارو انجام ندم نمیشه

    1. باید پیش روان‌شناس برین و دورهٔ درمانی رو آغاز کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *