گوناگون

هزینه جلسات روانشناسی بالاست یا نه؟

هزینه‌ی جلسات روان‌درمانی با روان‌شناس و مشاور بالاست یا نه؟

مردم می‌گویند هزینهٔ جلسات روان‌درمانی با روان‌شناس و مشاوره بالاست و این یکی از دلایلی است که مردم به سلامت روان اهمیت نمی‌دهند؛ یا اگر هم از روان‌شناس کمک بگیرند از هزینه‌ها گلایه دارند و شاید ادامه‌ی روان‌درمانی را رها کنند. در این نوشته به بررسی هزینه‌ی جلسات روان‌درمانی از زاویه‌های گوناگون می‌پردازم تا ببینیم که آیا هزینه‌ی خدمات روان‌شناسی و مشاوره بالاست یا کم است.

مردم می‌گویند هزینه‌ی جلسات روان‌درمانی با روان‌شناس و مشاور بالاست

هنگامی که پای سخنان مردم بنشینید می‌بینید از هزینه‌ی جلسات روان‌شناسی و مشاوره گلایه دارند. فرقی نمی‌کند که پولدار باشند یا درآمد متوسط داشته باشند. کسانی که درآمد بالا دارند می‌گویند یک روان‌شناس خوب از آن‌ها ساعتی ۲۰۰ هزار تومان برای جلسه‌ی روان‌درمانی دریافت می‌کنند. کسانی که درآمد متوسط دارند نیز می‌گویند توانایی پرداخت ساعتی ۴۰ هزار تومان برای جلسه روان درمانی را ندارند. این تفاوت قیمت‌ها نشان می‌دهد مشکلی در کار است. چرا باید در شهری مانند تهران هزینه‌های روان درمانی متفاوت باشد. این به این دلیل است که مردم آگاهی درستی از تعرفه‌های خدمات روان‌شناس و مشاوره برای روان‌درمانی ندارند. همان‌گونه که پیش‌تر گفتم تعرفه‌ی جلسه روان‌شناسی و مشاوره از سوی سازمان نظام روان‌شناسی برای هر سال مشخص می‌شود . هر گونه دریافت هزینه‌ی بالاتر از درمان‌جو، غیرقانونی و غیراخلاقی است.

یکی از مشکلاتی که مردم با آن روبه‌رو هستند این است که در ایران بیمه درمانی، هزینه‌ی خدمات روان‌شناسی و مشاوره را پوشش نمی‌دهد. این مشکلی است که دولت باید برای حل آن چاره‌ای بیاندیشد چون سلامت روان نیز به اندازه‌ی بهداشت و سلامت جسمانی مهم است. از سوی دیگر خدمات رایگان روان‌شناسی و مشاوره آنلاین نیز در ایران وجود دارد. برای نمونه می‌توانم از مشاوره تلفنی رایگان سازمان بهزیستی یاد کنم. کسانی که به خدمات مشاوره و روان‌شناسی رایگان نیازمندند می‌توانند از ساعت ۸ صبح تا ۶ بعد از ظهر با شماره تلفن ۱۴۸۰ تماس بگیرند. گروه آقای روان‌شناس نیز بخشی برای مشاوره‌ی آنلاین رایگان دارد پس می‌توانید از خدمات روان‌شناسی ما نز به رایگان بهره‌مند شوید.

مردم می‌گویند هزینه‌ی جلسات روان‌درمانی با روان‌شناس و مشاور بالاست

روان‌شناسان می‌گویند هزینه‌ی جلسه روان‌شناسی و مشاوره پایین است.

اگر از روان‌شناسان بپرسید که از درآمدشان خشنود هستند یا نه، می‌گویند که درآمدشان کم است. بیایید واقع‌بین باشیم یک پزشک برای درمان بیماری‌های جسمانی، در هر ۵ دقیقه یک بیمار را ویزیت می‌کند و هزینه‌ی هر ویزیت پزشک حدود ۲۰ هزار تومان است. پس هر پزشک عمومی می‌تواند در ساعت حدود ۳۰۰ هزار تومان داشته باشد. اما تعرفه‌ی ۴۶ دقیقه جلسه‌ی روان‌درمانی با روان‌شناس بین ۴۰ تا ۱۰۰ هزار تومان برای سال ۱۳۹۵ است. می‌بینید که درآمد یک روان‌شناس نسبت به یک پزشک عمومی بسیار پایین‌تر است.

مردم به سادگی برای بیماری‌های جسمانی هزینه می‌کنند. اما نمی‌خواهند برای پرداخت هزینه‌های بیماری و اختلالات روانی هزینه کنند. جدی نگرفتن سلامت روان و کمک نگرفتن از روان‌شناس برای مشکلات، زمینه‌ساز افزایش بروز اختلالات روانی، کاهش کیفیت زندگی و کاهش سلامت روان شده است. روان‌شناس نیز مانند دیگر مردم در همین کشور زندگی می‌کند و برای گذراندن زندگیش باید هزینه کند اما گویا پذیرش این مسئله برای برخی از مردم دشوار است. من در جلسات روان‌درمانی با کسانی برخورد داشته‌ام که درآمدی حدود 20 میلیون تومان در ماه داشته‌اند؛ اما هنگامی که می‌خواستند هزینه‌ی جلسات روان‌درمانی را پرداخت کنند درخواست تخفیف می‌کردند. به یاد بسپارید که روان‌شناس روان‌درمانگر است و فروشنده نیست که از او تخفیف بخواهید. من بر این باورم که مشکل مالی، دلیل مردم برای مراجعه نکردن به روان‌شناس نیست. مشکل ما این است که در کشورمان سلامت روان جدی گرفته نمی‌شود و یاری گرفتن از روان‌شناس برای درمان اختلالات روانی یا حل مشکلات به عنوان اولویت اصلی مردم نیست. برخی از مردم بر این باورند که رفتن پیش روان‌شناس کاری لوکس‌تر و تجملی‌تر از خرید یک ماشین مدل بالاتر است! اما همان‌گونه که گفته شد کسی که درآمدی متوسط و حتی پایین داشته باشد نیز می‌تواند از خدمات روان‌شناسی به صورت رایگان بهره‌مند شود.

 

author-avatar

About سوشیانت زوارزاده

من سوشیانت زوارزاده، آقای روان‌شناس، روانکاو و وب سایکولوژیست هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *