سبک زندگی

اصول روانشناسی رنگ خانه

اصول روانشناسی رنگ خانه و اتاق

گرچه ممکن است بیشتر ما وقت زیادی را به فکر رنگ اتاق نگذرانیم، اما هر روز بر ما تأثیر می‌گذارد. اصول روانشناسی رنگ خانه و اتاق، بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره شماست که نشان می‌دهد رنگی که برای دیوارها یا وسایل اتاق انتخاب می‌کنید، بر روحیه و سطح انرژی شما تأثیر می گذارد. هم‌چنین رنگ اتاق‌های خانه به عنوان بازتابی مستقیم از شخصیت شماست. من در این نوشته به بررسی رنگ خانه از دید روان‌شناسی خواهم پرداخت.

اصول روانشناسی رنگ خانه و اتاق

 رنگ قدرت تغییر شکل و اندازه وسایل و هم‌چنین شکل و اندازه اتاق را دارد. رنگ اتاق می‌تواند بر روحیات و افکار ما تأثیر بگذارد و بسته به سن، جنسیت، قومیت و آب و هوا از بسیاری جهات بر ما اثرگذار باشد. برخی از رنگ‌ها یا حتی گروه‌هایی از رنگ‌ها معمولاً واکنش متفاوتی را از اکثر مردم دریافت می‌کنند، به همین دلیل انتخاب رنگ مناسب و خوشایند هنگام تزئین اتاق نکتهٔ بسیار مهمی است. بیایید با هم به آن‌چه که رنگ‌ها می‌توانند در زندگی ما بسازند نگاهی بیاندازیم.

ایجاد آرامش برای خواب بهتر

اتاق خواب محلی برای آرامش و آسایش ماست، بنابراین رنگ و روحیهٔ اتاق خواب باید شامل طیف رنگ‌هایی باشد که آرامش عمومی را به فضا وارد می‌کند. اعتقاد بر این است که رنگ سبز استرس را از بین می‌برد و به باروری کمک می کند، این رنگ یکی از مناسب‌ترین رنگ‌هایی است که می‌توانم برای اتاق خواب به شما پیشنهاد کنم. رنگ سپید را هم فراموش نکنیم. اتاق خوابی که تمام اجزای دکوراسیون در آن به رنگ سفید هستند، می‌تواند ذهن و چشم بیننده را بدون هیچ برانگیختگی اضافی، در نوعی آرامش غرق کند. گفته می‌شود که آبی فشار خون را کاهش می‌دهد در حالی که تنفس و ضربان قلب شما را کند می‌کند. طیف‌های مختلف رنگ آبی به خاطر ایجاد احساس آرامش و خونسردی، کیفیت خواب شما را به بالاترین درجهٔ ممکن و کابوس‌هاس شبانه را به پایین‌ترین میزان می‌رسانند.

بنفش در سایه‌های روشن‌تر، مانند اسطوخودوس و یاس بنفش، کیفیت آرامش‌بخشی را به اتاق خواب وارد می‌کند بدون این که رنگ بسیار سردی باشد. رنگ نقره‌ای باعث می‌شود سریع‌تر به خواب بروید و بنابراین گزینهٔ مناسبی برای افرادی است که معمولا طول می‌کشد تا خوابشان عمیق شود و زیاد در رختخواب وول می‌خورند.

ایجاد حس پاکی در منزل

رنگ سفید از جمله رنگ‌هایی است که در هیچ زمانی کهنه نخواهد شد. سفید رنگی است که به وسیله آن می‌توان محیط خانه را همواره شاداب همراه با نوعی حس پاکی نگه‌ داشت. رنگ سفید نشان دهندهٔ جوانی و پاکیزگی است و احساسی شاداب و خنک ایجاد می‌کند. کسانی که رنگ سفید را دوست دارند سبک معاصر را ترجیح می‌دهند. سایه‌های گرم‌تر سفید باعث می‌شود فضای اتاق دنج‌تر شود. در حالی که سایه‌های خنک‌تر می‌توانند احساس رسمی‌تری داشته باشند.

اصول روانشناسی رنگ خانه

 به رنگ خوشبختی چینی و اژدهای سرخ

قرمز، رنگ اعتماد به نفس، هیجان و انرژی ، از نظر روان‌شناختی تحریک‌کننده‌ترین رنگ است. کسانی که قرمز را دوست دارند پرشور، پرانرژی، برون‌گرا و شجاع هستند. این رنگ به طور گریز ناپذیری تداعی کننده چین است. در فرهنگ چینی، قرمز به معنای خوشبختی، شادی و نمادی از عشق است.

به رنگ خدای جادو

زنبورها نماد فراعنه با منزلت پایین‌تر، روح و خورشید بودند. ترکیب راه راه هایی از رنگ طلایی (یا زرد) و سیاه، نمادی از موارد ذکر شده است. هک، خدای سحر و جادو در عصر باستان، پوست زرد داشت. سنگ‌های زرد، شادی و سعادت به همراه داشتند و اما در زمان حال تصور کنید با رنگ خورشید فیلم ببینید با رنگ خورشید غذا بخورید، فرقی نمی‌کند کدام درجه از این رنگ را استفاده می‌کنید در هر صورت رنگ زرد شادابی خاصی ایجاد می‌کند.

به رنگ بهار

رنگ سبز مربوط به تعادل و هماهنگی است. از منظر روانشناسی رنگ، تعادل بسیار خوبی برای قلب و احساسات است و تعادل بین سر و قلب ایجاد می‌کند. از دیدگاه رنگ‌ها، سبز هم‌چنین رنگ رشد، رنگ بهار، تجدید و تولد دوباره است. انرژی تخلیه شده را تجدید و بازیابی می‌کند. این رنگ پناهگاهی به دور از فشارهای زندگی مدرن است و باعث می‌شود ما دوباره به یک احساس خوب برسیم. به همین دلیل است که مقدار زیادی از این رنگ آرامش بخش روی زمین وجود دارد و ما باید آن را به همین شکل حفظ کنیم.

رنگ سبز از نظر احساسی مثبت است و به ما توانایی دوست داشتن و پرورش بی‌قید و شرط را می‌دهد. سبز زیتونی و سبز چمنی بهترین گزینه‌ها از میان تناژهای مختلف رنگ سبز برای آرامش محسوب می‌شوند.

به رنگ پرتقال

نارنجی رنگی انرژی بخش و سرگرم‌کننده است که دارای بسیاری از مشخصات قرمز است؛ اما عوارض جانبی منفی (مانند ایجاد فشار خون بالاتر) رنگ سرخ را ندارد. برخی می‌گویند این رنگ باعث می‌شود که احساس جوانی کنید. رنگ نارنجی با سلامتی روان و دستگاه عضلات بدن ارتباط تنگاتنگی دارد. از نظر فیزیولوژیکی رنگ نارنجی دارای اثر ضد اسپاسم (گرفتگی عضلات) است و برای تمام انواع گرفتگی عضلات قابل استفاده است. اگر به طور طبیعی بیش‌فعال هستید و یا خیلی زود عصبانی می‌شوید، نباید از رنگ نارنجی تند استفاده کنید. همچنین اگر زود پریشان می‌شوید یا دچار اضطراب هستید، از استفاده از نارنجی تند خودداری کنید. برای کسانی که مبتلا به بیماری بیش‌فعالی (ADHD) هستند نارنجی رنگ مناسبی نیست.

به رنگ شب

سیاه معمولا به عنوان نماد ترس یا شیطان مورد استفاده قرار می‌گیرد اما به عنوان رنگ قدرت نیز شناخته می‌شود. رنگ مشکی در بسیاری از فرهنگ‌ها برای مراسم سوگواری مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رنگ هم‌چنین نشانگر غمگینی، جذابیت جنسی و رسمی بودن است. زنان ثروتمند و موفق اغلب رنگ سیاه را انتخاب می‌کنند، چون می‌تواند به آن‌ها حس ظرافت، پیچیدگی و اعتماد به نفس دهد. از بعد روان شناسی، سیاه در برابر فشار و استرس‌های احساسی دنیای بیرون سد محافظتی ایجاد می‌کند. در عین اینکه احساسات و عواطف را محافظت می‌کند، راحتی و آسایش فراهم می‌کند و نقاط ضعف و عدم اعتماد به نفس خود را پنهان می‌کند.

روانشناسی رنگ خانه و اتاق

رنگ درمانگرها چکار می‌کنند؟

اولین بار مصریان رنگ‌ها را برای درمان بیماری ها به کار می‌بردند، به طور کلی رنگ درمانگرها از رنگ نیلی برای درمان مشکلات مغز و اعصاب استفاده می‌کنند. روش درمانی از طریق رنگ‌ها با ارتباط آگاهانه با رنگ‌ها صورت می‌گیرد و این ارتباط به میزان درک ما بستگی دارد. برای درک رنگ‌ها باید پا به دنیای رنگ‌ها بگذاریم و به آن‌ها به طور عمیق بیاندیشیم.

تحقیقات روانشناسی در زمینه رنگ‌ها

تعداد کمی از مطالعات تخصصی، اثرات روانشناختی و فیزیولوژیکی قرار گرفتن در معرض رنگی خاص را بررسی کرده اند. به عنوان مثال (Jacobs و Hustmyer) در سال ۱۹۷۴، فعال‌سازی فیزیولوژیکی را در طی 1 دقیقه قرار گرفتن در معرض چهار رنگ مختلف اندازه‌گیری کردند. با توجه به پاسخ پوست گالوانیک، رنگ قرمز به طور قابل توجهی بیش‌تر از رنگ‌های دیگر تحریک کننده بود.

 کولر و همکارانش نیز در سال ۲۰۰۹، اثرات روان‌شناختی و فیزیولوژیکی یک اتاق خاکستری، قرمز و آبی را مقایسه کرد. نتایج نشان داد که اتاق قرمز میزان تحریک مغز را افزایش می دهد (به عنوان درصد امواج آلفا ارزیابی می شود). این تأثیر به ویژه در افراد درونگرا یا افرادی که روحیهٔ منفی داشتند قابل توجه بود. هم‌چنین مشخص شد که رنگ قرمز با احتمال بالاتری برای پیروزی در یک مسابقه ورزشی (به دلیل انگیزه اجتناب از کارایی) در نقص عملکرد در انجام وظایف مرتبط است. در پژوهش علمی دیگری در زمینه تاثیر رنگ ها شرکت کنندگان در رنگ‌های اداری بنفش، نارنجی، قرمز و زرد گزارش دادند که حواس آن‌ها نسبت به شرکت کنندگان در دفاتر سبز، خاکستری، بژ و سفید منحرف‌تر است. رنگ‌های بنفش و زرد به عنوان بیشترین حواس پرتی و سفید به عنوان کمترین مزاحم ارزیابی شده‌اند.

به طور کلی به نظر می‌رسد رنگ‌ها از آن‌چه تصور می‌کردیم بیشتر بر روی تصمیمات زندگی یا حتی شیوه کار کردن یا خوابیدن ما اثر می‌گذارند پس شاید بد نباشد از این به بعد به انتخاب رنگ در هر نقطه از منزلمان بیشتر توجه کنیم.

1 دیدگاه در “اصول روانشناسی رنگ خانه

  1. ناظمی گفت:

    مطلبای خوبی که تو سایتتون میذارین قابل تقدیره. خیلی ممنونم که دارین سعی میکنین کار مردم رو راه بندازین. اینقدر اینترنت تو زندگی مردم نقش پر رنگی پیدا کرده که حتی دیگه واس لوله بازکنی برچسب ها بی معنا شدن و کسی دیگه نمیره روی در و دیوار دنبال لوله بازکن بگرده. خیلی از کتاب ها الان آنلاین پیدا میشن و واسه آموزش دیدن خیلی از کارها نیازی نیست بریم دنبال کلاسهای حضوری. واقعا ازتون ممنونم که کار رو برامون راحت تر کردین. من الان دیگه همه کارام از پیدا کردن آموزش های ساده تا چاه بازکنی خونم رو اینترنتی اوکی میکنمچقدر خوبه که الان تو اینترنت همه جیز رو میشه پیدا کرد. قبلا باید کلی میگشتیم تا کسی رو پیدا کنیم که بهمون چیزی یاد بده یا مثلا واسه لوله بازکنی برچسب ها رو زیر و رو میکردیم که آیا یه آدم مطمئن واس چاه بازکنی پیدا میشه یا نه ولی الان دیگه از شیر مرغ تا جون آدمیزاد تو اینترنت هست. از اطلاعات عمومی ساده گرفته تا انواع آموزش های فنی و… رو میشه از تو اینترنت پیدا کرد. ممنون بابت راهنمایی های خوبی که دارین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *