گوناگون

چه زمانی پیش روان‌شناس برویم؟

آیا من باید پیش روان‌شناس بروم؟ چه زمانی پیش روان‌شناس بروم؟

پرسشی که صدها بار از من می‌شود این است که آیا من باید پیش روان‌شناس بروم؟ چه زمانی پیش روان‌شناس بروم؟ برخی از مردم برای رفتن پیش روان‌شناس همیشه با خود کلنجار می‌روند. آن‌ها ترس یا نگرانی ناخواسته‌ای برای بیان مشکلات و کمک گرفتن از روان‌شناس دارند و ترجیح می‌دهند با تحمل کردن، خود را با محیط و شرایط سازگار کنند. توانایی سازگاری یکی از مکانیزم‌های دفاعی سودمند است که می‌تواند در زندگی به ما کمک کند. اما اگر نتوانیم خودمان را با مشکلات سازگار کنیم بحران‌ها عمیق‌تر می‌شوند تا جایی که اختلال روانی در ما پدید می‌آید.

آیا من باید پیش روان‌شناس بروم؟

پیش از آن‌که بگویم باید پیش روان‌شناس برویم یا نه؛ بهتر است بگوییم چه کسانی که پیش روان‌شناس می‌روند. به طور کلی کسانی که پیش روان‌شناس می‌روند تا مشکلاتشان برطرف شود ۲ گروه هستند:

۱- کسانی که نیازمند روان‌درمانی هستند.

گروه نخست کسانی هستند که سال‌ها با مشکلات گوناگون دست و پنجه نرم کرده‌اند. این دسته کسانی هستند که زنجیره‌ای از مشکلات ریز و درشت داشته‌اند و خودشان نتوانسته‌اند برای این چالش‌ها راهکاری بیابند. ممکن است از دیگران کمک گرفته باشند اما دیگران هم در بهبود شرایط آن‌ها ناموفق بوده‌اند. از سوی دیگر ممکن است همین نزدیکان فرد را دچار رنج و کلافگی کرده باشند. شاید این جمله را از روان‌شناسان شنیده باشید که می‌گویند: «درمانجویان واقعی پیش ما نمی‌آیند. کسانی پیش ما می‌آیند که از دست بیماران واقعی دچار مشکل و رنج شده‌اند». پس در برخی شرایط نه تنها دیگران نمی‌توانند به ما کمک کنند بلکه خودشان مشکلات را وخیم‌تر می‌سازند. هنگامی که مشکلات و رنج‌های فرد سال‌ها همراه او باشد و نتواند برای بهبود شرایط راهکاری پیدا کند زندگی او دچار نابسامانی می‌شود. این حالت به این معنی است که فرد دچار اختلال روان‌شناختی شده و نیازمند سپری کردن دوره‌های روان‌درمانی و یا دارو درمانی است. این فرد باید پیش روان‌شناس برود و پس از شناسایی اختلال روانی، فرآیند درمان انجام گیرد. روان‌شناس فرآیند روان‌درمانی و روان‌پزشک دارودرمانی را به انجام می‌رسانند.

۲- کسانی که نیازمند مشاوره هستند.

زمانی در زندگی ما مشکلی پیش آمده و نتوانسته‌ایم آن را حل کنیم. شاید کمک‌های دیگران هم سودمند نبوده یا حتی نتوانیم از دیگران در این مورد کمک بگیریم. در این شرایط ممکن است همانند گروه نخست از رفتن پیش روان‌شناس خودداری کنیم؛ تا به مرور بتوانیم خودمان را با وضعیت رنج‌آور و کلافه‌کننده سازگار کنیم یا مشکلات عمیق‌تر می‌شوند و اختلال روانی در ما پدید می‌آید. راهکار بهتری هم هست؟ بله، می‌توانیم از یک روان‌شناس مشاوره بگیریم. روان‌شناس با شنیدن مشکلات ما می‌تواند به ما کمک کند تا مشکلاتمان را پیش از آن‌که تبدیل به اختلال شوند حل کنیم. برخی از افراد بر این باورند که مشاوره کاری است که مشاور انجام می‌دهد نه روان‌شناس. این گفته همان اندازه که درست است نادرست نیز هست. یکی از شاخه‌های روان‌شناسی، روان‌شناسی مشاوره (Counseling psychology) نام دارد. به طور کلی مشاوره فرآیندی است که برای حل مشکلاتی کاربرد دارد که شدت کم‌تری نسبت به اختلال روانی دارند. اگر در محیط کار، خانواده یا در زندگی فردی مشکلاتی داریم که نمی‌دانیم چگونه باید حلشان کنیم بهتر است از روان‌شناس کمک بگیریم.

چه زمانی پیش روان‌شناس بروم؟

تصمیم به رفتن پیش روان‌شناس با شماست. بهتر است که هر زمان احساس کردید توان حل مشکلات را ندارید پیش روان‌شناس بروید و از او کمک بگیرید. کمک گرفتن از روان‌شناس مزایایی نسبت به کمک گرفتن از اطرافیان دارد. دوستان و نزدیکانمان ممکن است نتوانند راهکار مناسبی به ما بدهند و یا با راهکارهای نادرست زمینه‌ساز بروز مشکلات بیش‌تر در ما شوند. از سوی دیگر اگر ما را مورد قضاوت و داوری نادرست قرار دهند، نه تنها بهبودی پدید نمی‌آید بلکه آسیب‌های روحی و روانی افزایش می‌یابد. ویژگی مهم یک روان‌شناس خوب این است که رازدار است و ما را قضاوت نمی‌کند. او به دنبال این است که با ارائهٔ راهکارهای مناسب بتوانیم مشکلاتمان را حل کنیم. به یاد بسپاریم اختلالات روان‌شناختی امروز، نتیجهٔ مشکلات کوچک و بزرگی هستند که حل نشده‌اند و فرد سال‌ها با آن دست و پنجه نرم کرده است. پس بهتر است پیش از آن‌که مشکلات ما را از پا در بیاورند پیش روان‌شناس برویم.

ما در گروه آقای روان‌شناس با افتخار آمادهٔ ارائهٔ خدمات مشاوره و روان‌درمانی هستیم. با ما گفت‌و‌گو کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *