کوچینگ (Coaching) چیست؟ به چه کسی کوچ (Coach) میگویند؟
کوچینگ چیست؟ به چه کسی کوچ میگویند؟ واژهی کوچ (Coaching) به معنی مربی و کوچینگ (Coach) به معنی مربیگری است. بیشتر مردم کوچ را کسی میدانند که در ورزش به راهنمایی و پیشبرد فرآیند ورزش کمک میکند اما کوچینگ تنها به ورزش کردن محدود نمیشود. شاید با دورههای کوچینگ به منظور ایجاد انگیزه و بهبود سبک زندگی آشنایی داشته باشید. این دورهها با هدف اثرگذاری مثبت در زندگی فردی یا بهبود کارکرد سازمانها برگزار میگردد. در این نوشته شما را با کوچینگ و اثر آن در زندگی فردی و سلامت روانی آشنا خواهم کرد.
کوچینگ (Coaching) چیست؟ به چه کسی کوچ (Coach) میگویند؟
آیا پیش آمده که انگیزهی کافی برای انجام اهدافتان نداشته باشید؟ تاکنون احساس کردهاید که زندگی شما میتواند از آنچه اکنون تجربه میکنید بهتر و معنادارتر باشد؟ آیا به دنبال افزایش رضایت از خود بودهاید؟ کوچینگ مهارتی است که به شما در این زمینهها کمک میکند. کوچینگ (Coaching) فرآیندی است که در آن کوچ (Coach)، مربی یا راهنما به فرد کمک میکند تا با بهرهگیری از توانمندیهایش در زندگی فردی، خانوادگی، شغلی، اجتماعی و … کارکرد بهتری داشته باشد.
پس کوچ کسی است که با شناخت شرایط کنونی که فرد در آن است به ارائهی راهکارهای مناسب به فرد برای حل مسئله، پیشبرد اهداف و بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان فرد کمک میکند. به فرآیندی که میان کوچ و کوچ شونده (رهجو) پیش میآید کوچینگ میگوییم. بهتر است با واژهها بازی نکنیم. میتوانید کوچ را مربی، راهنما، منتور (Mentor)، دوست یا هر چه میخواهید بنامید. آنچه در اینجا مهم است مهارت کوچ و فرآیند کوچینگ است.
تفاوت کوچینگ و رواندرمانی چیست؟
کوچینگ بر خلاف رواندرمانی بر روی گذشته، کاستیها و اختلالات روانی تمرکز نمیکند بلکه کوچینگ را میتوان راهکاری مناسب برای کسانی دانست که به دنبال تغییرات مثبت و عمیق در زندگی حال و آیندهی خود هستند. کوچینگ بر پایهی امکانات و توانمندیهایی که هماکنون در دسترس فرد است به بهبود زندگی در زمان حال و آینده میپردازد.
کوچ یا مربی چه تخصص و مدرک دانشگاهی دارد؟
نیاز نیست که کوچ یا مربی حتما مدرک تحصیلی خاص یا دورههای آموزشی را گذرانده باشد. هر کسی میتواند ادعا کند که یک کوچ یا مربی است. اما این ادعا هنگامی حقیقت خواهد داشت که دارای تجربه و مهارت در زمینهی کوچینگ باشد. در گذشته ریشسپیدان و افراد باتجربه با بهرهگیری از تجربیاتی که در زندگی به دست آورده بودند به راهنمایی دیگران میپرداختند. امروزه دوره های آموزشی در سراسر جهان برای پرورش کوچ در مرکزهای آموزشی برگزار میشود و در پایان نیز مدارکی در این زمینه به فرد داده میشود البته دربارهی اعتبار و توانمندی افراد در این زمینهها نمیتوان از روی این مدارک قضاوت کرد. برخی از کسانی که به عنوان کوچ کار میکنند با وجود گذراندن این دورهها توانایی کوچ کردن دیگران را ندارند. به بیان دیگر برخی از این دورهها ارزش مهارتآموزی را ندارند و فرد تنها توانسته است کاغذی را به عنوان مدرک کوچ دریافت کند.
نزدیکترین شاخهی علمی و مهارتی به کوچینگ، روانشناسی مثبتنگر است. کسی که دورههای روانشناسی مثبتنگر را در دانشگاه سپری میکند آمادگی و مهارت کافی را برای اینکه به عنوان یک کوچ کار کند دارد. پس روانشناسانی که در زمینهی روانشناسی مثبتنگر مهارت و تجربه دارند بهترین گزینه برای کوچ هستند. روانشناسی مثبتنگر شاخهای از روانشناسی است که به جای تمرکز بر روی اختلالات روانی و کاستیهای فرد بر روی توانمندیها و تواناییهای مثبت فرد تمرکز میکند. به همین دلیل است که روانشناسان مثبتنگر بهترین گزینه برای کار به عنوان کوچ هستند.
از سوی دیگر اینفلوئنسرها (Influencer) یا چهرههای تاثیرگذار نیز گزینههای خوبی برای کوچ کردن دیگران هستند. این افراد، با تجربهای شخصی که دارند میتوانند در پیشبرد اهداف به دیگران کمک کنند. پس همانگونه که گفته شد آنچه برای کار به عنوان یک کوچ اهمیت دارد داشتن مهارت و تجربه است نه مدرک. در هیچ کجای جهان داشتن مدرک آموزشگاهی برای انجام کوچ اجباری نیست و تمرکز بر روی مهارت و توانمندیهای مربی است.
انواع کوچینگ
کوچینگ شاخهای بسیار گسترده است و شاخههای گوناگونی دارد مانند: کوچینگ ورزشی، کوچینگ فردی، کوچینگ شغلی، کوچینگ گروهی، کوچینگ سازمانی، کوچینگ سبک زندگی و …
شیوههای انجام کوچینگ
کوچینگ میتواند به صورت حضوری و غیرحضوری (آنلاین، فیلم، کتابهای آموزشی و…) انجام شود. دورههای کوچینگ به شیوهی فردی و گروهی و با بهرهگیری از نوینترین شیوههای روانشناسی مثبتنگر برگزار میگردند.
ما بر این باوریم که هر انسانی در راه زندگی خود به کوچینگ نیازمندست. پیشنهاد میکنیم اگر به دنبال بهبود سبک زندگی و خودشکوفایی هستید مربی یا کوچ حرفهای را در کنار خود داشته باشید.
خدمات کوچینگ آقای روانشناس
گروه آقای روانشناس با تیمی متشکل از روانشناسان متخصص در زمینهی کوچینگ، آمادهی ارائه خدمات کوچینگ به صورت حضوری و آنلاین هستند. اگر به دنبال بهبود سبک زندگی، عملکرد مثبت فردی یا بهبود شرایط کارکنان در شرکت یا سازمان خود هستید ما شما را در این راه همراهی خواهیم کرد.
[button type=”large” color=”” target=”_blank” link=”https://mrpsychologist.com/coach”]ورود به بخش کوچینگ آقای روانشناس[/button]
با سلام ….وقت شما به خیر… سپاسگزارم بابت مطالب مفید وب سایتتون..
با خوندن این مطالب خیلی به این حرفه علاقمند شدم من 19 سالمه وقصد دارم روانشناسی بخونم آیا امکان پذیره درکنارش این حرفه راهم دنبال کنم ؟
لطفا راهنماییم کنید .با تشکر
درود بله
واضح و مفید بود
سلام من اطلاعات کافی در مورد کوچینگ نداشتم ، و مطالب شما کامل و جامع بود ، همواره موفق باشید.
تشکر میکنم
سلام و درود
بنظر شما بجای کلمه کُوچ و یا پشتیبانی چه کلمه رو میتونیم استفاده کنیم
شاید با کمی شک و تردید بشه بهش گفت مربی