اختلالات روان‌شناختی

درمان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS

درمان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS

پیش‌تر درباره‌ی سندرم پیش از قاعدگی یا PMS سخن گفتم و دانستیم که این سندرم ۷ تا ۱۴ روز پیش از عادت ماهانه آغاز می‌شود و با خون‌ریزی یا کمی پس از آن پایان می‌یابد. سندرم پیش از قاعدگی فشارهای جسمانی و روانی به همراه دارد که خانم‌‌های دچار PMS را آزار می‌دهد. نکته‌ی مهم دیگر این است که همه‌ی زنان دچار PMS نمی‌شوند ولی نزدیک به ۴۰٪ زنان دچار این سندرم هستند. پرسشی که برای بسیاری از مردم پیش می‌آید این است که آیا راهکاری برای کنترل و درمان PMS وجود دارد؟ شیوه‌های درمان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS چیست؟

روش‌های درمان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS

کنترل و درمان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS در ۲ بخش انجام می‌شود. بخشی برای درمان مسائل فیزیولوژیکی و بخش دیگر برای درمان مسائل روانی است. برای درمان PMS می‌توانید از پزشک زنان و روان‌شناس کمک بگیرید. در این‌جا برخی از راهکارهای درمان خانگی سندرم پیش از قاعدگی یا PMS را خواهم گفت.

درمان جسمانی سندرم پیش از قاعدگی یا PMS

۱- از پزشک کمک بگیرید.

همان‌گونه که گفته شد برای درمان مسائل جسمانی سندرم پیش از قاعدگی باید از پزشک متخصص زنان کمک گرفت. پزشکان برای درمان سندرم پیش از قاعدگی، داروهای گوناگونی را تجویز می‌کنند که هر کدام روی بخشی از مشکل فرد اثر می‌گذارد. پزشک برای کاهش درد سینه و التهاب، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی تجویز می‌کند. به منظور کاهش نفخ و ورم، دیورتیک‌‌ها یا داروهای ادرار آور تجویز می‌شود. به منظور کاهش خستگی، مشکلات خواب و پرخوری‌های عصبی، داروهای ضد افسردگی تجویز می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها فلوکسیتین است. هم‌چنین پزشکان مصرف ویتامین‌ها به ویژه ویتامین B6 را سفارش می‌کنند.

۲- زمان قاعدگی خود را بدانید.

دانستن زمان آغاز عادت ماهانه بسیار مهم است. اگر بخواهید از پزشک هم برای درمان PMS کمک بخواهید باید از زمان آغاز عادت ماهیانه‌تان آگاه باشید. زمان آغاز عادت ماهانه را یادداشت کنید تا بتوانید زمان بروز نشانه‌های PMS را شناسایی کنید. نشانه‌های PMS معمولا ۷ تا ۱۴ روز پیش از آغاز عادت ماهانه نمایان می‌شوند. با دانستن زمان بروز PMS می‌توانیم درمان را چه از نظر جسمانی و چه روانی موثرتر کنیم.

۳- رژیم غذایی برای درمان PMS

پزشک می‌تواند رژیم غذایی مناسب را به شما پیشنهاد کند. از نوشیدن الکل، کافئین و خوردن شکلات و نمک در این دوره پرهیز کنید از خوردن فست فود و چربی‌های اشباع شده خودداری کنید. خوردن میوه و سبزیجات سالم و تازه سفارش می‌شود. برای جذب پروتئین به جای مصرف گوشت‌های قرمز از گوشت سفید و ماهی استفاده کنید.

۴- فعالیت جسمانی برای درمان PMS

ورزش کردن عامل طلایی درمان PMS است. ورزش کردن مداوم از دردهای ناشی از سندرم پیش از قاعدگی جلوگیری می‌کند. ورزش کردن باید به صورت ماهانه و منظم انجام شود تا اثر مثبت داشته باشد. ورزش کردن از علائم افسردگی، فشارهای روانی و بی‌حالی پیش از قاعدگی نیز خواهد کاست.

۵- سیگار و مواد مخدر

سیگار و مواد مخدر اثرات منفی سندرم پیش از قاعدگی را تشدید می‌کند. تلاش کنید با کمک روان‌شناس، سوء مصرف دخانیات و مواد مخدر را برای همیشه درمان کنید یا اگر توانایی ترک ندارید مصرف دخانیات را ۲ هفته پیش از قاعدگی کاهش دهید.

 

روان‌درمانی سندرم پیش از قاعدگی یا PMS

سندرم پیش از قاعدگی یا PMS اختلالی با دو جنبه‌ی جسمانی و روانی است ولی این نکته را به یاد بسپاریم که بخشی از مشکلات و چالش‌های روانی PMS نیز به دلیل مسائل فیزیولوژیکی در فرد شکل می‌گیرد. پس با درمان جسمانی این سندرم می‌توانیم اثرات روانی آن را نیز تا اندازه‌ای برطرف کنیم. برای روان‌درمانی سندرم پیش از قاعدگی می‌توانید از روان‌شناس کمک بگیرید تا به کمک شیوه‌های درمانی گوناگون مانند درمان شناختی رفتاری، مشکلات روانی PMS را درمان کند. در این‌جا با برخی از راهکارهای خانگی به منظور روان‌درمانی سندرم پیش از قاعدگی آشنا می‌شویم.

۱- استرس را مدیریت و  کنترل کنید.

مدیریت استرس و مقابله با آن یکی از چالش‌هایی است که خانم‌ها در زمان PMS به آن دچار می‌شوند. بخشی از این مشکل با کمک داروهای ضداضطرابی حل می‌شود ولی خودتان نیز می‌توانید به کاهش استرس و جلوگیری از آن کمک کنید. نخست باید عوامل استرس‌زا را بشناسید و بدانید چه چیزی زمینه‌ساز استرس در شما می‌شود. پس از شناسایی عوامل استرس‌زا باید برای جلوگیری از بروزشان تلاش کنید. قرار نگرفتن در موقعیت‌های استرس‌زا و پرهیز از عوامل استرس‌زا در جلوگیری از PMS بسیار مهم است. هم‌چنین می‌توانید از تکنیک آرمیدگی و یوگا (مدیتیشن) نیز برای کاهش و جلوگیری از استرس بهره‌گیری کنید.

۲- برنامه‌ریزی داشته باشید.

خانم‌ها کلافگی، خستگی، تنبلی و بی‌حالی را چه در دوران پیش از قاعدگی و چه در هنگام عادت ماهانه تجربه می‌کنند. برای جلوگیری از این مسائل، داشتن برنامه‌ی روزانه و مدیریت زمان اهمیت دارد. با برنامه‌ریزی می‌توانید کارها را بهتر و به موقع انجام دهید از سوی دیگر اگر شاغل باشید و یا فعالیت‌های روزانه‌ی استرس‌زا داشته باشید می‌توانید با کمک برنامه‌ریزی، آمادگی خودتان را برای روبه‌رو شدن با رخدادهای سخت روزانه افزایش دهید.

۳- فعالیت‌‌های مورد علاقه‌تان را انجام دهید.

فعالیت‌ها و کارهایی که برایتان لذت‌بخش است را به صورت روزانه انجام دهید. تلاش کنید خود را شاد نگه دارید و نگذارید روزتان یک‌نواخت باشد. گوش دادن به موسیقی، رقصیدن، گردش با دوستان، مهمانی، یا هر چیزی که برایتان لذت‌بخش است را انجام دهید. شادمانی رمز مهمی برای جلوگیری از افسردگی دوران قاعدگی و پیش از آن است. در این‌جا یادآوری یک نکته نیاز است. نشانه‌های افسردگی که در دوران PMS بروز پیدا می‌کنند را با اختلال افسردگی اشتباه نگیرید. اختلال افسردگی نیازمند روان‌درمانی و دارو درمانی است. اما نمی‌توانیم نشانه‌های افسردگی که در دوران PMS بروز پیدا می‌کنند را اختلال افسردگی بدانیم چون با پایان دوره‌ی سندرم PMS و یا با پایان عادت ماهانه برطرف می‌شوند و برای ۳ تا ۶ ماه پیاپی فرد به آن‌ها دچار نیست. پس افسردگی این دوران را باید یک افسردگی روزمره و طبیعی بدانیم و می‌توانیم به کمک فعالیت‌های لذت‌بخش با آن مقابله کنیم.

۴- خوابتان را تنظیم کنید.

تنظیم خواب برای جلوگیری از اثرات جسمانی و روانی PMS بسیبار مهم است. اگر به اندازه‌ی مناسب بخوابید بدنتان در برابر مشکلات جسمانی مقاوم می‌شود. خواب کم و بی‌خوابی در این دوران برای شما بسیار زیان‌بار است و اثرات فیزیولوژیکی PMS را تشدید می‌کند. از سوی دیگر خواب بیش از اندازه هم نشانه‌های افسردگی را تشدید خواهد کرد. برای این‌که بتوانید خواب خوبی داشته باشید راهکارهای خواب راحت را که پیش‌تر درباره‌ی آن سخن گفتم بخوانید و به کار بگیرید.

۵- حمایت عاطفی همسر در دوران PMS

کلید طلایی درمان PMS، حمایت عاطفی از همسر و روابط میان‌فردی مطلوب است. متاسفانه به این مورد کم‌تر توجه می‌شود و بیش‌تر مردان بر این باورند که زمان، همه چیز را حل خواهد کرد اما چنین نیست. مردان می‌توانند به همسرانشان در سپری کردن PMS و نیز دوران عادت ماهانه کمک کنند. حمایت عاطفی از همسر در این دوران بسیار مهم است. وضعیت جسمانی و روانی همسرتان را درک کنید. اطلاعاتتان را درباره‌ی شرایطی که همسرتان به صورت ماهانه آن را تجربه می‌کند افزایش دهید و همیارش باشید.

از کشمکش با همسرتان در این دوران خودداری کنید. شما به خوبی می‌دانید که ناراحتی‌ها و سردی‌های او به خاطر PMS است و او از صمیم قلب دوستتان دارد. رابطه‌ی عاشقانه‌ی خود و همسرتان را بهبود بخشید. برای او گل بخرید از او برای کارهای مثبتی که در زندگی مشترکتان انجام داده سپاس‌گزاری کنید به او یادآوری کنید که دوستش دارید. از گفتن واژه‌ی «دوستت دارم و عاشقتم» ترسی نداشته باشید.

تلاش کنید شنونده‌ی فعال باشید. گفته‌هایش را بشنوید و او را درک کنید. نوازش و آغوشتان همواره پذیرای همسرتان باشد. حمایت عاطفی و حفظ روابط میان‌فردی به همسرتان کمک می‌کند تا بر اثرات روانی منفی ناشی از PMS غلبه کند و زندگی مشترکتان شیرین‌تر شود.

در پایان به یاد بسپارید که نباید واژه‌ی عادت ماهانه یا PMS را پیاپی بر زبان بیاورید. نیاز نیست به همسرتان یادآوری کنید که دلیل مشکلات جسمانی و روانیش مربوط به PMS است. او خود در این شرایط قرار دارد و بهتر از شما می‌تواند این موضوع را درک کند پس یادآوری این موضوع تنها بر رنج و اندوه او می‌افزاید. شما نیز می‌توانید در بخش دیدگاه‌های نوشته از تجربه‌ی خودتان پیرامون PMS سخن بگویید تجربه‌های شخصی می‌توانند به دیگران در برخورد با سندرم پیش از قاعدگی کمک کنند.

author-avatar

درباره سوشیانت زوارزاده

من سوشیانت زوارزاده، آقای روان‌شناس، روانکاو و وب سایکولوژیست هستم.

19 دیدگاه در “درمان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS

  1. زهره گفت:

    سلام عالی بود

  2. خسرومن گفت:

    خانم من فوق العاده بد اخلاق میشه
    غیر قابل تحمل
    واقعا به طلاق نزدیک میشیم

    1. زهرا گفت:

      دست خود شخص نیست..اتفاقا در این دوره باید بیشتر هوای خانمتون رو داشته باشید. کمک میکنه در بهبود رفتارش

    2. نازگل گفت:

      منم یه خانومم واقعا تو این شرایط همسرمو اذیت میکنم و دعوا راه میندازم واینکه دائم تو این شرایط اشتباهات گذشتش رو یادش میارم و عملا فاجعه به پا میکنم ولی باور کنید دست خودمون نیست وقتی این شرایط تموم میشه احساس میکنیم از خواب بیدار شدیم و کلی هم بابت رفتارمون پشیمون میشیم

  3. مهدیه گفت:

    چراهمیشه وقتی به بخش حمایت عاطفی درpmsمیرسن مینویسن حمایت عاطفی پس مامجردهاچی؟ مانبایدمورددرک قراربگیریم؟خیلی حالم بده وگریه میکنم بخاطرهمین شرایط .یه مدت ازعلایم خبری نبودولی این ماه اعصابم خوزدکرده من فقط علایم روانی رودارم جسمی کمتر

    1. لیلی گفت:

      سلام.منم همین مشکلو دارم و هیچکس نیست دزکم کنه! مادرم هم انقدر عصبیم میکنه که دلم میخاد سر به تن هیچکس و حتی خودمم نباشه! الان هم همش دارم گریه میکنم ?

      1. یاسی گفت:

        کاملاموافقم
        ب شخصه تو این شرایط سعی میکنم با خودم مهربونتر باشم و حالا ک کسی نی ک درک کنه خودم خودمو درک میکنم??

  4. محمد گفت:

    واقعا واسه پارتنرشونم سخته … زیاده ۱۴ روز هر برخورد بدی رو باید بخاطر مشکل pms شون تحمل کنیم. هر ماهم این مشکل تکرار میشه و حاضر نیستن قبول کنن درمان داره و باید باهاش مبارزه کرد ?‍♂️

  5. پریا گفت:

    من نمیتونم دیگه تحمل کنم الان دارم منفجر میشم از ده روز قبلش سینه هام دردش شروع میشه یه درد شدید متورم میشن اعصابم بهم میریزه گریه میکنم از زمین و زمان متنفر میشم حتی طاقت حرف زدن بچه هامم ندارم خونریزی شدیدی هم دارم ولی اصلا دل درد و کمر درد ندارم چیکار کنم کمکم کنید حالم بده

  6. بهار گفت:

    سلام.من مدتیه که دچار افسردگی شدم که در این دوره بسیار حاد میشه وانگیزه برای هیچ چیز ندارم.گاهی برای مبارزه بااین حالت بیرون میرم یا خرید میرم ولی همون لحظه هم هیچ حس خوبی ندارم و دلخوش به هیچ چیز نیستم.اگه یک میلیاردتومن تو این شرایط بهم بدن یه لبخند هم نمیزنم.نمیدونم باید چیکار کنم

    1. درود برای حل این موضوع پیش روان‌شناس برین

  7. نسترن گفت:

    سلام چن لحظه پیش بی دلیل عصبانی شدم الان پشیمونم دوهزاریم افتاده که دو روز مونده واسه قاعدگی به همین خاطر
    درمان قطعی پیدانکردن
    اخه چقد باید داروخورد ؟؟؟؟

  8. فاطمه گفت:

    سلام . من دچار سندروم pms هستم و همسرم هیچ درکی از این اختلال نداره . ماهی یه بار دعوا و جر و بحث شدیدی داریم . با وجود این که زیاد درباره ش مطالعه کردم در زمان شروع سندروم ازش اگاهی ندارم و قادر به کنترلش نیستم . تصمیم گرفتم از قرص کمک بگیرم . به نظر شما راه بهتری هم برای درمان هست؟

    1. توضیحات در نوشته داده شده

    2. نازگل گفت:

      دوست عزیز میشه راهنمایی کنید که چه قرصی میخورید منم شدیدا نیاز دارم البته اگه غیراز پفنامیک اسید هست بگید.

  9. مائده گفت:

    سلام منم فقط حال روحیم خراب میشه جسمی علائمی ندارم… عصبانی ام یا خیلی افسرده همش گریه میکنم…

  10. مونا گفت:

    من مجردم هر ماه این مشکل رو دارم جدیدا بدتر شدم نمیدونم چیکار کنم خیلی به زندگیم آسیب میرسونه کاش تموم بشه و دیگه هیچوقت سراغم نیاد…

    1. درمان در نوشته توضیح داده شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *