خوردن و آشامیدن نیازهایی هستند که ما هر روز به دنبال برطرف کردن آن هستیم. آنچه میخوریم و میآشامیم نشانهی فرهنگ، سبک زندگی و حتی شخصیت ماست. برخی از مردم به فست فودها علاقه دارند و گروهی دیگر نیز به دنبال خوراک سالم و ارگانیک هستند. در این میان کسانی به دلیل چاقی میخواهند لاغر شوند و برخی از افراد نیز از لاغری بیش از اندازه رنج میبرند. خوردن و آشامیدن همیشه یک روند طبیعی ندارد و گاهی این فرآیند روزانه، پیچیده و غیرطبیعی میشود. شیوهی خورد و خوراک میتواند زمینهساز بیماریهای جسمانی و روانی شود. کسانی که بیش از اندازه غذا میخورند و یا دچار بیاشتهایی شدید هستند از بیماریهایی در زمینهی خوردن و آشامیدن رنج میبرند. شوربختانه بیشتر مردم بیماریهای خورد و خوراک را جدی نمیگیرند و برای همین است که این بیماریها به ویژه بیماریهای روانشناختی مرتبط با خورد و خوراک در حال افزایش هستند. در این نوشته شما را با اختلالات خورد و خوراک آشنا میکنم.
اختلالات خورد و خوراک یا Feeding and Eating Disorders چیست؟
اختلالات خورد و خوراک (Feeding and Eating Disorders) که با نام اختلال خوردن نیز از آن یاد میشود اختلالاتی مرتبط با خوردن و آشامیدن هستند که ریشه در فرهنگ، سبک زندگی، مسائل روانی و اجتماعی دارند. این اختلالات روانی کمتر از سوی جامعه جدی گرفته میشوند و بسیاری از مردم این رفتارها را بیمارگونه نمیدانند. به همین خاطر است که مرگ و میر ناشی از برنامهی غذایی ناسالم رو به افزایش است. شرکتهای بزرگ تولید کنندهی غذای آماده مردم را به خوردن فستفود و خوراکهای ناسالم تشویق میکنند میل به خوردن این خوراکیها جامعهی جهانی را با خطر چاقی، دیابت، مشکلات گوارشی، سرطان و حتی مرگ روبرو کرده است. از سوی دیگر رسانههایی مانند تلویزیون، مجلات و اینترنت تصویری خاص را از اندام ایدهآل به بینندگان نشان میدهند که با چاقی در تضاد است. بدنهای بیش از اندازه لاغر یا ماهیچهای و چهرههای استخوانی ایدهآلی است که برخی از رسانهها به ویژه گروههایی که در صنعت مد و زیبایی فعال هستند به تصویر میکشند. کسانی که از این ایدهآلها پیروی میکنند با گرفتن رژیمهای غذایی سخت به دنبال رسیدن به این اندام ایدهآل هستند و با این کار دچار بیماریهای جسمانی و روانی میشوند. در چنین شرایطی جامعه نیازمند آگاهی و شناخت دربارهی اختلالات خورد و خوراک است.
انواع اختلالات خورد و خوراک
اختلال خوردن انواع گوناگونی دارد و تنها به بیاشتهایی عصبی و پرخوری عصبی محدود نمیشود. در اینجا ما شما را با برخی از اختلالات خوردن آشنا میکنم و در آینده هر کدام از این اختلالات روانی و شیوهی درمان آن توضیح داده خواهد شد.
- اختلال پایکا (Pica)
- اختلال نشخوار (Rumination Disorder)
- اختلال اجتناب / محدودیت غذا (Avoidant-Restrictive Food Intake Disorder) یا ARFID
- آنورکسیا نروزا (Anorexia Nervosa)
- بولیمیا نروزا (Bulimia Nervosa)
- بینج ایتینگ (Binge-Eating Disorder)
- و…