در گذشته گمان میکردند با پیشرفت فناوری و راحتتر شدن زندگی میتوانیم از شر فشارهای روانی نیز راحت شویم اما اکنون بیشتر مردم بیش از هر زمان دیگری درگیر استرس و فشار روانی هستند. ما میدانیم چه چیزهایی باعث استرس ما میشود؛ مسئله این است که چگونه باید به کنترل استرس بپردازیم. کارهایی که می توانید برای کاهش استرس و فشارهای روانی روزمره انجام دهید چندان پیچیده نیست. من در این نوشته ۶ استراتژی کنترل استرس را برای شما مینویسم.
آیا ما به استراتژی کنترل استرس نیاز داریم؟
اگرچه به نظر میرسد راحتی بیشتر دنیای مدرن باید استرس ما را کاهش دهد، اما بسیاری از ما بیش از هر زمان دیگری استرس داریم. شناسایی عوامل استرسزا و تمرین استراتژی های کاهش استرس میتواند به ما در داشتن زندگی مثبت و پرانرژی کمک کند. اما چه زمانی یک راهکار کنترل استرس موفقیت آمیز خواهد بود؟ زمانی میتوانیم انتظار داشته باشیم راهکارهای کنترل استرس موفقیتآمیز باشد که بدانیم چه عواملی باعث بروز استرس در ما میشوند. آیا فناوری نوین و دستیابی آسانتر به اطلاعات باعث کلافگی و پریشانی ما شده است؟ آیا محیط کارمان ما را آزار میدهد و درگیر استرس شغلی هستیم؟ شاید از نظر عاطفی دچار مشکل شده باشیم یا در زمینهٔ تحصیلی تحت فشار قرار گرفتهایم. روشن است که ما زمانی میتوانیم استرس را کنترل کنیم که بدانیم چه چیزی باعث استرس شده است.
۶ راهکار کاهش استرس که خوب است بدانید
راهکارهای گوناگونی برای کاهش استرس وجود دارد که من در اینجا ۶ راهکار کاربردی را برای شما خواهم گفت.
۱- عوامل استرسزا را شناسایی کنید
فهرستی از چیزهایی که در استرس روزمرهٔ شما اثرگذارند آماده کنید. آیا تنش و مشکل در رابطه عاطفی دارید؟ عادتهای ناسالمی که دارید شما را کلافه میکند اما از حل کردن موضوعشان فرار میکنید؟ شاید خاطرات گذشتهتان شما را ناراحت میکند و یادآوریشان باعث پشیمانی و عذاب وجدان میشود. با درک اینکه چه چیزی استرس در زندگی شما ایجاد میکند میتوانید به دنبال حل آنها باشید. بسیاری از استرسهای روزمره به سادگی و با یک تغییر درست در زندگی قابل برطرف شدن هستند. مسئله این است که از تغییرات نترسید.
۲- مدیریت زمان داشته باشید
بیشتر استرسهای روزمره که به سراغ ما میآیند به خاطر عدم مدیریت زمان پدید میآیند. ما وقت زیادی را در شبانهروز هدر میدهیم و انتظار داریم کارها را در کوتاهترین زمان و با بیشترین بازدهی به انجام برسانیم. همین انتظارات زمینهساز بروز استرس بیشتر در ما میشوند. پس بهتر است که برای کارهای مهم زندگیتان برنامهریزی داشته باشید.
۳- تعادل خود را حفظ کنید
وظایفی را به عهده بگیرید که با توانمندیهای شما سازگار باشد و زمان کافی برای انجامشان داشته باشید. بهتر است از تعهدات اضافی پرهیز نماید. این یکی از موثرترین کارهایی است که میتوانید برای کاهش استرس به انجام رسانید. استانداردها را رعایت کنید و از خودتان انتظارات افراطی نداشته باشید.
۴- صورت مسئله را پاک نکنید
گاهی افراد برای کاهش استرس به جای پیدا کردن راهکار درست و حل مسئله، به دنبال انجام راهکارهای اشتباه میروند و گمان میکنند که نتیجه خوهند گرفت. دو راهکار اشتباه برای کاهش استرس، مصرف الکل و مواد مخدر است. با این کارها نه تنها استرس درمان نمیشود بلکه بر مشکلاتتان افزوده میشود پس به جای حل مسئله، صورت مسئله را پاک نکنید.
۵- سلامت جسمانی را جدی بگیرید
سلامت جسمانی روی سلامت روانی نیز اثرگذار است. یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای مقابله با استرسهای زندگی انجام دهید، بهبود سلامت جسمانی است. درست غذا خوردن، خواب کافی و ورزش منظم استرس و اضطراب را کاهش میدهد، روحیه شما را بهبود میبخشد و انرژی لازم برای کارهای روزمره را تأمین میکند. پیشنهاد میکنم برای سلامت جسمانی و روانی حتماً به صورت روزانه مدیتیشن کنید.
۶- از روانشناس کمک بگیرید
پیشتر هم گفتهام که استرس کم خوب است. و استرس روزمره را نیز میتوانیم با راهکارهای ساده کنترل کنیم اما گاهی احساس میکنیم که استرس ما غیر قابل کنترل شده است و ما در زمینههای گوناگون زندگی فردی، اجتماعی، خانوادگی و شغلی دچار نابسامانی شدهایم. در این شرایط ممکن است که ما دچار اختلال استرس شده باشیم و نیازمند کمک حرفهای هستیم. پس پیشنهاد میکنم اگر استرس شما را کلافه کرده است حتما با یک روانشناس در این زمینه گفتوگو نمایید.
ما در گروه آقای روانشناس آمادهٔ مشاوره و رواندرمانی برای کسانی که از استرس رنج میبرند هستیم. با ما گفتوگو کنید.