اختلالات روان‌شناختی, گوناگون

سندرم استکهلم چیست و چگونه درمان می‌شود؟

سندرم استکهلم - Stockholm Syndrome

سندرم استکهلم (Stockholm Syndrome) پدیده‌ای روان‌شناختی است که در آن برخی از گروگان‌ها دچار حالت همبستگی، همدلی و عاطفهٔ مثبت نسبت به گروگان‌گیران خود می‌شوند. داستان سندرم استکهلم به سال ۱۹۷۳ بازمی‌گردد. روز ۲۳ آگوست ۱۹۷۳ چند سارق به بانکی در میدان نورمالمستورگ استکهلم سوئد یورش بردند و ۴ کارمند بانک را گروگان گرفتند. این گروگان‌گیری ۶ روز به طول انجامید و در این مدت نوعی وابستگی عاطفی بین گروگان‌ها نسبت به گروگان‌گیران پدید آمد به گونه‌ای که از همکاری با پلیس خودداری می‌کردند. آن‌ها حتی پس از رهاسازی هم دست از پشتیبانی از گروگان‌گیران برنداشتند. در طول این گروگان‌گیری یک روان‌پزشک و جرم‌شناس سوئدی به نام نیلز بجرو (Nils Bejerot) با پلیس همکاری داشت و نخستین بار او نام سندرم استکهلم را برای این وضعیت به کار برد. پس از بجرو، فرانک اوخبرگ (Frank Ochberg) این سندرم را به طور دقیق توصیف کرد.

سندرم استکهلم چیست؟

سندرم استکهلم (Stockholm Syndrome) پدیده‌ای روان‌شناختی است که در آن فرد نسبت به گروگان‌گیر احساس همدلی و وابستگی عاطفی پیدا می‌کند این حالت با بروز یک استرس حاد و توسط مکانیزم دفاعی در برخی از افراد شکل می‌گیرد. این حالت تنها در گروگان‌ها بروز پیدا نمی‌کند. به طور کلی کسانی که قربانی خشونت و آزار جسمی یا روانی هستند ممکن است دچار این حالت روان‌شناختی شوند. در این شرایط قربانیان با وجود درد و رنجی که تحمل می‌کنند از همکاری با پلیس، مقامات قضایی یا کسانی که دنبال کمک به آنان هستند خودداری می‌نمایند.

نشانه‌های سندروم استکهلم

  • رشد احساسات مثبت گروگان نسبت به گروگان‌گیر
  • نداشتن سابقهٔ ارتباط میان گروگان و گروگان‌گیر
  • باور داشتن گروگان به انسانیت گروگان‌گیر
  • خودداری گروگان‌ها از همکاری با پلیس یا دیگر مقامات برای رهایی از دست گروگان‌گیر

علت بروز سندروم استکهلم

عوامل گوناگون می‌توانند زمینه‌ساز بروز سندرم استکهلم شوند. بروز استرس شدید و تلاش برای فرار از این پریشانی به کمک مکانیزم‌های دفاعی را می‌توانیم اصلی‌ترین عامل بروز این سندرم بنامیم. ۴ عامل زیر به عنوان عوامل مهم در پیدایش سندرم استکهلم هستند:

  • موقعیت گروگان‌گیری چند روز طول بکشد.
  • گروگان‌ها و گروگان‌گیرها با هم تعامل و کنش داشته باشند.
  • رفتار گروگان‌گیرها نسبت به گروگان‌ها نرم یا بدون آسیب رساندن جسمانی باشد.
  • گروگان‌ها احساس کنند که گروگان‌گیرها افرادی بی‌گناه و قربانی شرایط هستند.

درمان سندرم استکهلم

افرادی که دچار سندرم استکهلم می‌شوند نیازمند روان‌درمانی هستند. رفتاردرمانی شناختی یا CBT بهترین راهکار برای درمان کسانی است که به این سندرم دچار می‌شوند. در این رویکرد درمانی، روان‌شناس تلاش می‌کند که احساسات ناکارآمد و باورهای نادرست درمانجو نسبت به گروگان‌گیر را تغییر دهد تا فرد بتواند درک درست و روشنی نسبت به شرایطی که تجربه کرده است داشته باشد. از سوی دیگر امکان شکل‌گیری اختلال استرس حاد یا اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نیز در فرد وجود دارد. در صورت بروز این اختلالات روان‌شناس باید برای حل این مشکلات تلاش نماید. در برخی از شرایط ممکن است دارودرمانی هم برای کاهش استرس فرد به کارگیری شود. در چنین شرایطی داروهای ضد اضطراب تجویز می‌شوند.

32 دیدگاه در “سندرم استکهلم چیست و چگونه درمان می‌شود؟

  1. Shaghayegh گفت:

    ممنون از مطالبت ?
    این مطالب کمک خیلی فراوونی بهم کرد که خودمو بسازمو بعضی از اخلاقامو تغییر دادم عمه تراپی عالی بود ولی این سندروم رو جایی نه خوندم نه دیدم باز ممنون

  2. آرش سنقری گفت:

    منم زمانی که سرباز بودم زیاد گروگان گرفته میشدم همش دچار احساست عاطفی میشدم وضعم خرابه؟:(

  3. Reza گفت:

    من ی ادم معمولیم قاعدتا با رشد یافتگی و کاستی های نسبی. اما وقتی میبینم جامعه من در قبال مسایل یکسان در شرایط مختلف سیال یا رک بگم باری به هر جهت رفتار میکنه شگفت زده و البته متاسف میشم.
    از جمله همین دوگانه قربانی/ناجی نسبت به گروگانگیر.
    به بیان اخوان: گاه میگویم فغانی در کشم/باز میبینم صدایی کوته است

    1. Sonia گفت:

      این سندروم فقط درباره گروگان گیری صدق میکنه یا ممکنه به اعتقادات یه فرد هم مربوط بشه ؟

  4. مهدی گفت:

    نمود سندروم استکهلم رو در ایران میشه در افرادی دید که دلبسته آمریکا هستند.

  5. Lind گفت:

    به نظر میاد، بخشی از افراد جوامع غیرپیشرفته، به ویژه غرب آسیا، در برابر استعمار غرب مبتلا به سندروم استکهلم هستند که در این میان، نقش رسانه‌های قدرتمند غربی در ایجاد این رابطۀ عاطفی میان گروگان و گروگان‌گیر بسیار برجسته است.

    1. ساسان گفت:

      به نظرم شما علاوه بر روانپریش دچار توهمات درونی شدیدی هستی
      خواهشا بخاطر خودت که نه بخاطر جامعه بیچاره ای که توش زندگی میکنی حتما حتما رونپزشک و روانشناس برو حتما!

  6. فاطمه گفت:

    بیشتر این مورد رو در مورد خانم ها دیدم که از شوهرشون کتک میخورند و تحقیر میشند و یا دخترایی که توسط دوست پسرشون تحقیر یا مورد سواستفاده جنسی و مالی میشند ولی همچنان احساس دلبستگی و گاه دلسوزی نسبت به اون ها دارند دیده میشه و خیلی هست متاسفانه و خودشون هم اغلب میگن دست خودمون نیست ولی کاش دنبال درمان خودشون برن

  7. Yana گفت:

    خیلی جالب بود مرسی از مطلبتون?

  8. سام گفت:

    وقتی دو شخص با گروه با مختصات و یا مشگلات روانی یکسان با هم بصورت تصادفی برخورد و هم زیستی اجباری یا در محیطی مثل فضای گروگانگیری دارند، این نوع وابستگی کم کم خود را نشان میدهد. میشود گفت هر دو، خود را در دبگری میبینند.سرعت وابسته شدن بسیار سریع است بطوری که پس از چند روز از اولین دیدار جانشان را برای یکدیگر به خطر میاندازند.

  9. Z. H گفت:

    زنی که مبتلا به سندرم استکهلم باشد و همسرش مبتلا به سادیسم باشد آیا میتوان آن زن را درمان کرد؟

    1. تا هنگامی که در کنار همسرش باشه نه

    2. Hadis گفت:

      تعریف کاملی بود ممنون

  10. یاسمن گفت:

    سلام میشه چندتا کتاب در این زمینه معرفی کنید

    1. کتابی در این زمینه ندیدم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *