گوناگون

آیا چک کردن موبایل همسر کار درستی است؟

آیا چک کردن موبایل همسر کار درستی است؟

یکی از پرسش‌هایی که همیشه از من پرسیده می‌شود این است که آیا چک کردن موبایل همسر اشتباه است؟ آیا اجازه دارم موبایل همسرم را چک کنم؟ معمولاً افراد به دنبال تأیید این کار از سوی روان‌شناس هستند و با دلایل غیر منطقی رفتارشان را توجیه می‌کنند. بارها پیش آمده که خانم یا آقایی با چند اسکرین شات از موبایل همسرش پیش من آمده و هنگامی که به آن‌ها می‌گویم این پیام‌ها نشان‌دهندهٔ خیانت نیست برآشفته می‌شوند. نمی‌توانیم انکار کنیم که برخی از افراد در روابطشان قربانی خیانت می‌شوند اما آیا ما اجازه داریم برای پیشگیری از خیانت موبایل طرف مقابل را کنترل کنیم؟ پژوهش‌های روان‌شناسی نشان داده است که ۳۴٪ از زنان و ۶۲٪ از مردان به دلیل کنترل شدن از طرف همسر یا معشوقشان دچار کلافگی و خشم هستند. در این نوشته می‌خواهم به بررسی این موضوع بپردازم.

چرا موبایل همسرشان را چک می‌کنند؟

به طور کلی چک کردن موبایل همسر بیش‌تر به خاطر ترس از دست دادن، نگرانی دربارهٔ خیانت یا تلاش برای کشف روابط پنهانی انجام می‌شود. ریشهٔ چک کردن گوشی موبایل همسر موارد زیر است:

۱- تجارب تلخ در گذشته در مورد خیانت و کلیشه‌های ذهنی در مورد پنهان‌کاری

بیش‌تر مردم در زندگیشان حداقل یک بار شکست عاطفی را تجربه می‌کنند. اگر کسی در گذشته قربانی خیانت شده باشد احتمال دارد که در روابط بعدی خود دچار شک و تردید شود. هم‌چنین کسانی که والدینشان با خیانت روبه‌رو شده‌اند بیش از دیگران در روابط عاطفیشان دچار بدگمانی می‌شوند. هر اندازه اطرافیان فرد بیش‌تر تجارب تلخ عاطفی داشته باشند زمینه برای بدبینی بیش‌تر فرد فراهم می‌شود. هم‌چنین اگر همسر در گذشته به او خیانت کرده باشد همیشه نگران خیانت دوباره خواهد بود. این تجارب ناگوار می‌تواند فرد را دچار کلیشه‌های ذهنی نادرست دربارهٔ روابط عاطفی کند. در نتیجه فرد به این باور می‌رسد که هر لحظه ممکن است که همسر یا معشوقش فردی را جایگزین او کند. در این شرایط فرد تصمیم می‌گیرد با نگاهی ریزبینانه همراه با ناامیدی به دنبال پیشگیری یا کشف خیانت باشد. پس به چک کردن موبایل طرف مقابل می‌پردازد.

۲- کشمکش و تیرگی رابطه

کشمکش‌های پیاپی و تلاش نکردن برای حل مشکلات به تیرگی رابطه می‌انجامد. در این شرایط ممکن است فرد دچار بدبینی شود و احساس کند شاید علت تیرگی رابطه این است که همسرش با فرد دیگری در ارتباط است. اما در بیش‌تر موارد حقیقت این است که فرد به کشمکش‌های پیش آمده و نقش خود در بروز این ناراحتی‌ها توجهی نمی‌کند و دنبال این است که تمام تقصیرها را بر گردن طرف مقابل بیاندازد. به یاد بسپارید که در روابط عاطفی هر کدام از طرفین تقصیرهایی داشته‌اند که بتیرگی رابطه را به همراه داشته است. اما نادیده گرفتن مسئولیت و انکار آن باعث می‌شود فرد مشکلات را به عواملی بیرون از خود نسبت دهد. پس به جای تلاش برای بهبود رابطه و جبران مشکلات به چک کردن طرف مقابل می‌پردازد و بر این باور است که حتماً خیانت را کشف خواهد کرد.

۳- اعتماد به نفس پایین

کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند همیشه نگران این هستند که همسر یا معشوقشان رهایشان کند. آن‌ها این باور اشتباه را در ذهن خود پرورش می‌دهند که به اندازهٔ کافی خوب نیستند پس گمان می‌کنند که فردی بهتر از آن‌ها می‌تواند جایگاهشان را به دست آورد. این نداشتن اعتماد به نفس به کنکاش و چک کردن موبایل می‌انجامد. هنگامی که طرف مقابل اعتراض می‌کند در پاسخ می‌گویند که: «من می‌دانم تو فرد خوبی هستی اما همیشه افرادی هستند که بخواهند جای من باشند و تو را در کنارشان داشته باشند». این افراد با این باور اشتباه دست به چک کردن طرف مقابل می‌زنند تا جایی که روابط عاطفی میان زوجین تیره می‌شود.

آیا چک کردن موبایل همسر کار درستی است؟

۴- فردی که موبایل همسرش را چک می‌کند در حال خیانت است!

من در طول برگزاری جلسات روانکاوی و مشاورهٔ خانواده بارها با مواردی روبه‌رو شدم که فرد در حال خیانت به همسر یا معشوقش بوده و پیاپی به دنبال کشف خیانت از سوی طرف مقابل بوده است. به یاد می‌آورم که خانمی با چشمان گریان خاطرهٔ گرفتن مچ همسرش را با زنی تعریف می‌کرد. هنگامی که از او پرسیدم چگونه توانستی این کار را انجام دهی گفت:‌ «به همراه دوست‌پسرم یک ماه به تعقیب او پرداختم»! یا آقایی را به یاد می‌آورم که با خانم‌های بسیاری در اینستاگرام ارتباط برقرار می‌کرد و در خانه‌ای که مخفیانه اجاره کرده بود روابط نامشروع برقرار می‌کرد اما همیشه موبایل همسرش را بررسی می‌کرد که مبادا با مردی گفت‌و‌گو کند. در این موارد کسی که خودش متعهد نیست دچار اضطراب می‌شود و نگران است که همسرش نیز به او خیانت کند. در این شرایط فرد با مکانیزم‌های دفاعی مانند فرافکنی تلاش می‌کند تا اضطرابش را کاهش دهد و به این باور می‌رسد که ممکن است همسرش در حال خیانت به او باشد پس به طور پرخاشگرانه و غیر منطقی به چک کردن موبایل او می‌پردازد.

۵- گاهی افراد دنبال بهانه برای پایان رابطه هستند

در برخی از شرایط افراد از رابطه‌شان خسته شده‌اند یا به دلایل گوناگون می‌خواهند به رابطه‌شان پایان دهند اما شجاعت گفت‌و‌گو با معشوقشان برای پایان دادن به رابطه را ندارند یا نمی‌خواهند خود را مقصر پایان رابطه نشان دهند. در این موارد فرد ممکن است به دنبال کنکاش در موبایل معشوقشان باشند تا بهانه‌ای برای جدا شدن از او پیدا کنند. در این شرایط اگر فرد نتواند سرنخی از خیانت پیدا کند خودش دست به کار می‌شود. من در جلسات با درمانجویان گوناگون این جمله را شنیده‌ام:‌«من تلاش کردم آزمایشش کنم و در نهایت دیدم که او به من خیانت می‌کند». هنگامی که از این درمانجویان می‌پرسم چه مدت را برای آزمودن او صرف کردی می‌گویند ماه‌ها زمان برد که مشخص شود. این حملهٔ شگفت‌انگیز به این معنی است که فرد ماه‌ها تلاش کرده تا همسر یا معشوقش را وسوسه و وادار به خیانت کند!

۶- اختلالات روان‌شناختی می‌توانند فرد را وادار به چک کردن موبایل کنند

کسانی که دچار اختلالات روان‌شناختی هستند در زمینه‌های گوناگون زندگی فردی، اجتماعی، خانوادگی و شغلی دچار نابسامانی و رنج می‌شوند. اختلالات روانی مانند اضطراب، اختلال وسواسی اجباری (OCD)، و برخی از اختلالات شخصیت می‌تواند فرد را دچار بدبینی شدید و نشخوار ذهنی کند. در این شرایط فرد برای کاهش پریشانی دست به چک کردن موبایل همسر یا معشوقش می‌زند. اما این کار نه تنها او را آرام نمی‌کند بلکه به شدت گرفتن مشکلات دامن می‌زند. برای نمونه کسانی که دچار اختلال شخصیت پارانویید هستند همیشه نگران خیانت از سوی معشوقشان هستند یا بر این باورند که او در حال خیانت کردن است بدون این‌که شواهدی منطقی در این مورد وجود داشته باشد. در این شرایط فرد نیازمند کمک گرفتن از روان‌شناس است تا بتواند مشکلات درونی خود را برطرف کند و از چنگال بدبینی رها شود.

چرا چک کردن موبایل همسر اشتباه است؟

چرا چک کردن موبایل همسر اشتباه است؟

۱- چک کردن موبایل باعث تیرگی رابطه می‌شود

هنگامی که موبایل کسی را کنترل می‌کنید در حقیقت به او می‌گویید که «من به تو اعتماد ندارم» این کار به معنی این است که به همسرتان برچسب خیانت یا فریبکاری بزنید. برای همین است که بیش‌تر افراد در چنین شرایطی واکنش پرخاشگرانه نشان می‌دهند چون به طور غیر مستقیم متهم به پنهانکاری و خیانت شده‌اند. هم‌چنین این بی‌اعتمادی می‌تواند به صورت متقابل شود. در این شرایط هر دو فرد نگران این هستند که دیگری دست به فریبکاری بزند. در چنین شرایطی ممکن است تصمیم به پایان دادن به رابطه بگیرد چون نمی‌تواند بی‌اعتمادی و توهین را تحمل کند؛‌ که البته این تصمیمی منطقی و درست است. رابطه‌ای که بنیان آن بی‌اعتمادی باشد سرانجام خوشایندی نخواهد داشت. پس به یاد بسپاریم چک کردن گوشی موبایل نه تنها به بهبود رابطه کمک نمی‌کند بلکه رابطه را به خطر می‌اندازد.

۲- در موضع ضعف قرار می‌گیرید

اگر همسرتان از چک شدن موبایلش آگاه شود دست به اعتراض می‌زند. او حق دارد که نسبت به رفتار شما واکنش نشان دهد چون حریم خصوصی او را زیر پا گذاشته‌اید. در چنین شرایطی حتی اگر طرف مقابل دست به خیانت یا رابطهٔ پنهانی زده باشد، شما در موضع ضعف قرار می‌گیرید. چک کردن مخفیانهٔ موبایل هم یک رفتار پنهانکارانه و غیر اخلاقی است پس اگر در چنین شرایطی بخواهید فرد را سرزنش کنید، باید انتظار سرزنش شدیدتری داشته باشید.

۳- خطر بروز اختلال شخصیت پارانوئید

 اگر چک کردن گوشی موبایل همسر تبدیل به یک عادت شود به شدت یافتن بی‌اعتمادی می‌انجامد. با شدید شدن بی‌اعتمادی احتمال بروز اختلال شخصیت پارانوئید افزایش می‌یابد. کسانی که دچار اختلال شخصیت پارانوئید هستند همیشه به دیگران بدبین و بی‌اعتمادند. آن‌ها به همسرشان شک‌های غیرمنطقی دارند و گمان می‌کنند که همسرشان در حال خیانت به آنان است. اما در این اختلال شخصیت، بی‌اعتمادی و بدگمانی محدود به روابط با همسر نمی‌شود. این افراد خود را قربانی نقشه‌های دیگران می‌دانند و بر این باورند که دیگران پیاپی آن‌ها را تهدید می‌کنند به آن‌ها آسیب می‌رسانند یا می‌خواهند به آن‌ها آسیب برسانند. اگر کسی دچار این اختلال شخصیت شود نیاز به درمان از سوی روان‌شناس دارد.

۴- بی‌اعتمادی زمینه‌ساز خیانت می‌شود

بارها در جلسهٔ مشاورهٔ خانواده با مواردی برخورد کردم که درمانجو می‌گفت: «با وجود چک کردن موبایلش او هرگز به من خیانت نکرده بود ولی هنگامی که فهمید من موبایلش را پنهانی بررسی می‌کنم شروع به خیانت کردن نمود». با چک کردن در حقیقت به فرد مقابل برچسب پنهانکاری و خیانت می‌زنید پس طبیعی است که فرد نسبت به این برچسب‌ها واکتش نشان دهد و احتمال دارد رفتارهای همان برچسب را از خود نشان دهد. هنگامی که بدون دلیل به کسی بدبین باشیم به طور ناخواسته به او مجوز رفتار نامناسب را می‌دهیم.

چک کردن موبایل نامزد - چک کردن موبایل دوست

به جای چک کردن موبایل همسر چه کار باید کرد؟

۱- اعتماد به نفس داشته باشید

همان گونه که گفتم نداشتن اعتماد به نفس یکی از دلایل جاسوسی در موبایل معشوق است. روی شخصیت خود کار کنید تا به خودباوری دست یابید. همسر یا معشوقتان شما را همان‌گونه که هستید دوست دارد پس باورهای نادرست دربارهٔ خودتان را فراموش کنید. اگر همسرتان نسبت به شما بدبین است و می‌بینید اعتماد به نفس پایینی دارد بهتر است او را تشویق به رفتن پیش روان‌شناس کنید تا برای بهبود اعتماد به نفس کمک حرفه‌ای بگیرد.

۲- با هم گفت‌و‌گو کنید

مشکلات ما در زندگی خود به خود حل نمی‌شوند. پس برای حل مشکلات بهتر است با هم گفت‌و‌گو کنید. اگر چیزی شما را نگران کرده یا رفتاری زمینه‌ساز بدگمانی شما شده است دربارهٔ آن با همسرتان گفت‌و‌گو کنید. گاهی پس از انجام گفت‌وگو به این نتیجه می‌رسید که چالش‌های پیش آمده و بدگمانی‌ها سوء تفاهم بوده است. اما اگر به دنبال حل مشکل با هم نباشید و همه چیز را پنهان نمایید مشکلات عمیق‌تر و بدگمانی شدیدتر می‌شود. پس در فضایی با آرامش و به دور از خشم و سرزنش به دنبال حل مشکل با هم باشید. اگر در گفت‌و‌گو اعتماد طرف مقابل را جلب کنید او هرگز چیزی را از شما پنهان نخواهد کرد.

۳- پیش روان‌شناس بروید

همان‌گونه که گفتم گاهی بدبینی ریشه در اختلالات روان‌شناختی دارد. اگر فرد برای دوره‌ای طولانی دچار بدبینی شود خطر بروز اختلالات روان‌شناختی در او افزایش می‌یابد. در چنین شرایطی دیگر فرد به تنهایی نمی‌تواند مشکلاتش را برطرف نماید و نیازمند مشاوره و روان‌درمانی با روان‌شناس خواهد بود. در این شرایط بهترین کار این است که پیش یک روان‌شناس بروید و از او کمک بخواهید. هم‌چنین اگر همسرتان به طور غیر منطقی نسبت به شما بدبین است بهتر است که از او بخواهید با هم پیش روان‌شناس بروید.

۴- در ادامهٔ رابطه تجدید نظر کنید

اگر احساس می‌کنید که همسرتان به شما خیانت می‌کند و روابط پنهانی دارد. یا اگر از چک شدن‌های بی‌دلیل خسته شده‌اید. نخست با هم گفت‌و‌گو کنید سپس از یک روان‌شناس کمک بگیرید اما اگر باز هم بدبینی و چک کردن پابرجا بود، بهتر است که در ادامهٔ رابطه تجدید نظر کنید. رابطه‌ای که همیشه با بدبینی و بدگمانی همراه باشد به فرجام خوشایندی نخواهد رسید. پس اگر تلاش شما برای بهبود شرایط نتیجه نداشت بهتر است از ادامهٔ رابطه صرف نظر نمایید.

اینک از شما می‌خواهم تجربهٔ خود را دربارهٔ چک شدن یا چک کردن موبایل دیگران با من به اشتراک بگذارید. از شما درخواست می‌کم در بخش دیدگاه‌های این نوشته برای من و خوانندگان آقای روان‌شناس بنویسید تا بتوانیم از تجربهٔ شما بهره‌مند شویم.

3 دیدگاه در “آیا چک کردن موبایل همسر کار درستی است؟

  1. مریم گفت:

    سلام وقت بخیر .ممنونم از مطالب خوبتون
    من از چک کردن موبایل خیلی بدم میاد اما همسرم بدون اجازه نسبت به موبایل من این کار رو میکنه و میگه بذار ببینم با کی ارتباط داری .بارها شده حتی نسبت به نوشته های من به دوستان و خواهرم اعتراض کرده که برای چی فلان حرف رو زدی .برای همین در طول روز وقتی با دوستان یا خانواده ام حرف میزنم حتما پاک میکنم که نبینه .دوست ندارم حریم خصوصی من شکسته بشه اما نتیجه این کارش این شده که من در طول روز هر پیامی به دوستانم میدم رو پاک میکنم که موجب بحث و دعوا نشه .حتی یک بار سه روز موبایل منو گرفت که تو لیاقت نداری .ازش ناراحتم .به نظرم خیلی آدم ضعیفیه که میخواد شخصیت منو له کنه

    1. حتما باید با ایشون پیش روان‌شناس برین

  2. الهام گفت:

    سلام.
    حین چک کردن گوشی نامزدم، اتفاقی چتش رو با دوستش دیدم. و متوجه شدم که مواد مخدر مصرف میکنه. و همه چیزو تموم کردم، بدون اینکه بفهمه گوشیشو چک کردم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *