
روانشناس کیست؟ پاسخ به این پرسش برای بیشتر مردم بسیار آسان است. مردم بر این باورند که روانشناس، دانشآموختهٔ روانشناسی است و در زمینهٔ درمان اختلالات روانشناختی کار میکند. این پاسخ تا اندازهای درست است و میتواند برخی از شاخههای روانشناسی را دربرگیرد ولی همهگیر نیست. همانگونه که پیشتر گفتیم روانشناسی شاخههای گوناگون دارد برخی از این شاخهها به کار درمانی نمیپردازند. پس در این تعریف مردمی، از روانشناس جای نمیگیرند.
هر دانشی با دو هدف دانشمندان و دانشجویان را به سوی خود جذب میکند.
۱- دانش برای آگاهی: گاهی ما به سوی دانش گرایش پیدا میکنیم چون میخواهیم به گسترش آگاهی بپردازیم پدیدهها را بهتر بشناسیم و درک بهتری از جهان پیرامون داشته باشیم.
۲- دانش برای کاربرد: دانش همواره در زندگی روزمرهٔ ما کاربرد دارد و ما را در برطرف کردن نیازها و هموار کردن زندگی یاری میکند.
از دیدگاه من بهتر است بگوییم: «روانشناس کسی است که دانش آموختهٔ روانشناسی است و به انجام کار پژوهشی یا کاربردی (و یا هر دو) در زمینهٔ روانشناسی دانشی (علمی) میپردازد»
این تعریف روانشناسی همهگیر (جامع) است و روانشناسان شاخههای گوناگون را در برمیگیرد.
آنچه مردم تعریف روانشناس میدانند همان تعریف روانشناس بالینی است. روانشناس بالینی کسی است که به پژوهش، شناسایی، پیشگیری و درمان اختلالات روانشناختی میپردازد.
گروهی از روانشناسان تنها به کارهای پژوهشی و آموزشی دلبستگی دارند چنین روانشناسانی در دانشگاه به آموزش دانشجویان میپردازند و یا به بررسی و پژوهش دست میزنند تا دانش روانشناسی، رشد و پیشرفت کند. برخی از روانشناسان کارهای درمانی و کاربردی را بیشتر از پژوهش دوست دارند و در تلاش برای شناسایی اختلالهای روانشناختی پیشگیری از بروز و نیز درمان اختلالات روانشناختی هستند. در این میان گروهی نیز هستند که هم به کارهای پژوهشی و هم کاربردی میپردازند.
در مورد تفاوت این سه کلمه میشه توضیح بدید؟
سندروم، بیماری، دیس ابیلیتی
من دقت کردم که خارج کشور خیلی با دقت از این کلمه ها استفاده میکنند ولی در نوشته های ایرانی میبینم برای یک موضوع این کلمه ها رو بجای هم استفاده میکنند. من هم چون از ایران اومدم متوجه تفاوت ظریف این کلمه ها نمیشم.
سندروم، نشانگان یا گروهی از نشانههایی هست که یک بیماری با اون شناخته میشه و Disability ناتوانی یا کمتوانی هست که جایگزین واژهی معلول شده ناتوانی میةونه در زمینههای گوناگون باشه و تنها به کسی گفته نمیشه که دارای ناتوانی در راهرفتن یا نقص مادرزادی باشه تعریف ناتوانی چیزهایی مانند کمشنوایی، ناشنوایی، نابینایی و چیزهایی از این دست هم در بر میگیره.